Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

16.-17.marts 2025: København: Koch Winery Olaszrizling 2020 Hajos-Bajai; Ungarns “falske Riesling”- smagning over to dage!


Foto: Koch Organic Olaszrizling 2020, Hajos-Bajai, Ungarn, i glasset. Vindiktatorens Bunker, København, 16.marts 2025.

Hvis man skulle dømme ud fra navnet, så er det her en ungarsk variant eller klon af Tysklands stolthed, Riesling. Men sagen er den at Olaszrizling intetsomhelst har at gøre med dens berømte næsten-navnebroder. Og tyskerne har i årtier prøvet at få producenterne af denne drue til at stoppe med at bruge tilnavnet “riesling” og/eller “rizling” til denne drue.
Jeg har læst lidt om druen i Jancis Robinson’s “Druer & Vin” (Lindhardt & Ringhof 1986) og her omtaler hun druen som “Welschriesling”- ligeledes med den tilføjelse at druen ikke har noget med sin berømte næsten-navnebror at gøre. Det er en drue, der dyrkes i en del lande i Centraleuropa. Især i Østrig har den en vis udbredelse og kvantitet. I Ungarn dyrkes den mest ved Balaton-søen- men denne Olaszrizling, som jeg smager nu, er ikke herfra. Den er fra Hajos-Bajai. Her skal man sejle ned ad Donau fra Budapest og et stykke til syd. Hajos-Bajai ligger syd for Budapest og lidt øst for Donau.

Jeg har købt denne vin fra et dansk firma, der hedder Winen; den danske ejer bor dog personligt i Budapest. Hjemmesiden hedder winen.eu og indehaveren, Kasper Hovmand Christensen, kan jeg roligt sige uden at kende ham personligt, er en utrættelig ildsjæl, der går 100% op i ungarsk vin, med en professionalisme og en entusiasme, der er særdeles smittende. Winen udsender hver måned en 3-pak med ungarsk vin til deres abonnenter og hver måned producerer Kasper Hovmand Christensen en tilhørende video til pakken, med en indgående beskrivelse af hver af vinene. Nå ja og så tilsender man så desuden også abonnenterne beskrivelsen i et hæfte, der udsendes sammen med vinpakkerne. Det hele er meget professionelt og flot lavet.

Jeg gætter på at ikke særlig mange af læserne her kender Olaszrizling specielt godt. Og jeg erkender gerne at det gør jeg heller ikke selv- som en livslang vinsnob af frygteligt format er jeg naturligvis forfærdelig frankofil, fisefornemt orienteret mod især Grand Cru-vinene fra Bordeaux og Bourgogne samt andre områders bedste vine. Hvordan vil jeg reagere på at smage en drue, der er så ugleset og bestemt ikke betragtet som andet end endnu en drue, der ikke er berømmet overhovedet?
Det finder vi ud af nu. Smagningen her begyndte igår og foregår over to dage, dvs også idag, hvor jeg kommer med en konklusion og en pointsangivelse.

Koch Winery
Organic Olaszrizling 2020
Hajos-Bajai
Ungarn
Alkohol: 13,5%
Gyldengul, med ret meget gul i farven. Det var næsten som at se på en 10 år gammel californisk Chardonnay. Og allerede mødet med duften tydede på at det her ville blive temmelig specielt; der var en helt klar følelse af smør, nøddecreme og- måske især- olivenolie over denne Olaszrizling. Der var eksotiske stenfrugter og en virkelig stor fedme over duften. Man kunne godt mærke at vinen havde været opbevaret på små egefade.
En chokerende god duft, som man næsten allerede kunne fornemme ville gå igen i smagen. Jeg syntes også at kunne fornemme at vinen, på trods af den meget eksotiske næse, ville afgive et tørt udtryk på paletten.
Og det fik jeg ret i. Der var meget stor dybde, med en fed, olieret (helt bogstaveligt) palet, med dybe indtryk af nøddecreme og stenfrugter, men med en flot tør stil over sig.
Jeg kom helt uundgåeligt til at tænke i Bourgogne Chardonnay-baner. Eller rettere sagt Bourgogne Premier Cru-baner! For det her var chokerende imponerende og mine tanker gik i første omgang til den lidt fedlige Jadot Chablis 1er Cru Fourchaume, som jeg smagte Nytårsaften 2024, som også havde et tydeligt og charmerende fadpræg.
Stor, fed og lang afslutning i denne hvidvin, der simpelthen blæste mig bagover. Så imponerende var den. Og det her skulle forestille at være en “inferiør” drue!

Jeg gensmager vinen idag, mandag 17.marts, og vil komme med afsluttende kommentarer, konklusion og pointsangivelse her.

Klokken er nu 20.48 mandag aften og jeg gensmager Olaszrizling-vinen. Lige nu, direkte fra køleskabet, virker vinen lidt mere afdæmpet, men dens karakter er nøjagtig ligesom igår søndag. Men man må også konstatere at lige netop karakter og personlighed har den masser af. Det er temmelig fascinerende- og med fare for at komme til at overvurdere vinen, så bliver min vurdering af den også temmelig høj- og udover det også med potentialemulighed, for vinen lader ikke til at have nået toppen endnu, overhovedet.
Points: 92+

Omtalt i denne artikel:
Jancis Robinson: “Druer & Vin”, Lindhardt & Ringhof 1986.

Winen- hjemmeside:
winen.eu (læg mærke til slutningen er “.eu”, ikke “.dk)

Koch Winery; Hajos-Baja, Ungarn- omtale på hungarianwines.eu:
https://hungarianwines.eu/koch-winery-the-home-of-happy-grapes/

Koch Winery, Hajos-Baja, Ungarn- hjemmeside:
https://www.kochboraszat.hu/index.php?setlang&lang=en