Vindiktatorens Avis📰Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

17.maj 2025: Gammel Mønt, København: Livesmagning 46: Louis Jadot Chablis Fourchaume 2022: En uventet skuffelse!


Foto: Louis Jadot Chablis Fourchaume 2022, Bourgogne, i glasset. Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt, København, 17.maj 2025. Billede taget af Vindiktatoren.

Velkommen til Livesmagning 46!
Emnet er denne Chablis Premier Cru fra Fourchaume-marken.

Louis Jadot
Chablis Fourchaume 2022
Premier Cru
Bourgogne hvid
Alkohol: 13,0%
Temmelig dybgullig i farven. Usædvanligt for en Chablis i denne unge alder.
Kl 11.21: Vinen er meget kølig lige nu, så jeg venter lidt med at begynde smagenoten.

Kl 11.35: Smagning påbegyndt. Duften fremstår tydelig frugtig, præget af syrlige, frisksnittede æbler, med et lille pift sødme på siden. Der er en mineralsk tone i duften, med østersskaller- og havmågerne svævende henover glasset😆, og man fornemmer også lidt syrlige hyldebær.
Umiddelbart er der ingen tydelig fornemmelse af fadlagring, så jeg tænker at den enten har været meget skånsom eller ikke-eksisterende. Vinen er på paletten lige nu meget præget af den friske syrlighed, frugten og mineraliteten.
Kl 11.51: Indtrykket er uforandret. Vinen er meget frisk og mineralsk, uden nogen rigtig udfordring fra fad. Jeg spørger mig selv om den manglende fadkomponent er godt for dybden, for der er en fin tyngde i denne Fourchaume. Jeg synes, fadlagring balancerer en Chablis af høj klassifikation som denne.
Jeg sidder faktisk lige nu og undrer mig lidt, for jeg drak en flaske af netop denne vin, i årgang 2021, Nytårsaften 2024. Og den vin viste meget tydeligt, lækkert fadpræg, der efter min mening balancerede syren og den offensive frugt perfekt.
Her i 2022eren mangler fadelementet til denne opgave.
Hvis jeg ikke vidste bedre, ville jeg formentlig, uden at kende identiteten på flasken, gætte på at dette var enten en Albariño, en Sauvignon Blanc eller ligefrem en Riesling.
Jeg lader nu vinen stå lidt i glasset og vender tilbage.

Kl 12.18:
Smagningen er genoptaget og man vinen har taget lidt på i vægt. Fornemmer man også lidt fad i baggrunden nu? Måske, men det er under alle omstændigheder ikke nok til at balancere frugten og- især- syren. Jeg ved ikke, hvad der er sket i forhold til 2021-årgangen, men det her bliver lige en tand for frisksyrligt, efter min mening.
Vinen udvikler sig mere nu, med den lette friskæbleagtige sødlighed lidt mere fremme (men ikke så meget at det kan balancere den meget tydelige syre) og et lidt mere fyldigt udtryk, med knuste nøddekerner i baggrunden.
Points: 87+?

Pointsangivelsen skyldes det efter min mening for syrlige udtryk, vinen har.

Omtalt i denne artikel:
Omtaler kommer senere.

…..