Foto: Thörle Kalkstein Riesling 2022, Saulheim, Rheinhessen, i glasset. Otto Suenson Vin 145-års jubilæumssmagning, Frederiksberg Centret, 24.maj 2025. Billede taget af Vindiktatoren.
Velkommen til Del 2 af artikelserien “24.maj 2025”. I første del beskriver jeg begyndelsen på dagen og mit morgenritual samt den første smagning, som fandt sted inde i City.
Nu er jeg så taget ud til Frederiksberg til dagens forventede hovedbegivenhed, nemlig Otto Suenson Vins 145 års jubilæumssmagning, som efter planen skulle finde på 4.sals terrasse i Frederiksberg Centret, men som i sidste øjeblik blev flyttet ned på 3.sal, hvor der var gjort klar i et lokale, som så ud til at være indrettet til andre formål- men folkene fra Suenson havde tilsyneladende arbejdet hurtigt og disse lokaler på 3.sal dannede fin baggrund for en smagning, der efter min mening fungerede godt. Der var også rigeligt med tid- smagningen varede FEM samfulde timer, fra kl 13 til 18. Og jeg endte med at måtte lægge planer undervejs, for jeg havde en billet til en delsmagning kl 17 lørdag, som havde titlen “Mousserende”. Det var en dårlig idé at tegne billet til den smagning, viste det sig så, for der var kun 1 årgangsvin i smagningen. Og det er sjovt nok med mig og mousserende- jeg er ikke særlig god til mousserende mere. Mousserende vine, som jeg kan smage ved en offentlig smagning og blive imponeret over, kan jeg gensmage senere og finde helt anderledes og meget mindre imponerende. Det bedste nylige eksempel er Champagne Charles Ellner “Séduction” 2007, som jeg smagte og var stor fan af, ved Holte Vinlager Vinfestival 2024, og derefter en flaske af til Nytårsaften 2024- hvor jeg så “ikke forstod den”. Samme vin, samme årgang.
Igår smagte jeg Champagne de Saint Gall Grand Cru Brut Millesimé 2017 ved Suensons smagning. Jeg forstod den ikke.
Til gengæld forstod jeg i dén grad den næste vin. Ovenikøbet en vin, jeg selv har forhandlet på et tidspunkt, da jeg arbejdede i Irma:
Weingut Thörle
Kalkstein Riesling 2022
Saulheim
Rheinhessen hvid
Alkohol: 12,5%
Grøngylden. Og med det samme kunne man fornemme at det her var stort! Der stod en tydelig, og rigtig flot frostkrystalagtig, knivskarp, blændende ren duft op af glasset, med litchi, citrus/lime, mineralske dufte- og med en enorm dybde. Etiketten forklarer det hele- Kalkstein. Ja tak, den var der! Også på paletten, hvor den blev suppleret af en højtonet og nærmest adeligt forfinet stil, som imponerede smageren. Det her var virkelig flot Riesling!
Jeg indrømmer gerne at jeg stod et stykke tid og dvælede ved denne fremragende vin, hvis palet hele tiden udviklede sig og hvor afslutningen markerede en nærmest vulgært overlegen, klassisk Riesling. Jeg syntes også at fornemme fadlagring, måske let, men der er en undertone. Men det korte af det lange her er at denne vin er fremragende.
Points: 92
Planen for mit smageprogram her var at jeg startede med mousserende, hvid og rosé og sluttede af med de røde og det gik jo fint foreløbig. Lige nu var der mulighed for at smage en Provence rosé og en Veneto Pinot Grigio. De var begge udmærkede, men jeg syntes ikke, de var så markante at jeg vil anmelde dem nærmere- de ligger under omtaler i “Også smagt denne dag”.
I stedet begyndte jeg så småt at kigge på rødvinene. I den “dyre” bar, hvor man betalte for smagsprøverne, var der, udover den først smagte champagne, også Bourgogner. Jeg tænkte at jeg her ville starte med den billige og så smage den dyre bagefter..
Seguin-Manuel
Bourgogne Pinot Noir 2022
Bourgogne rød
Jeg fik ikke noteret alkoholprocenten, mener den var 13,0.
Lidt mørkere end den gængse Bourgogne Pinot Noir. Og det syntes jeg egentlig også, stilen var. Der var en forholdsvis tydelig fadlagring her, og det var faktisk en temmelig seriøs generisk Bourgogne, det her. Ikke fordi der ikke var en hel del charme, men den havde sine “mørke” sider, der gjorde at den må være særdeles anbefalelsesværdig som madvin. Lige nu stod jeg bare efterhånden og havde brug for en smagepause. Især indtrykket fra den formidable Thörle Kalkstein Riesling 2022 var så fremtrædende i hukommelsen at jeg følte mig “mæt”.
Points: 87+ – det føltes som om, der var potentiale i denne vin, der ikke storcharmerede lige nu, men som havde fin friskhed og god struktur til lidt lagring.
Tidspunktet var nu kommet til den vin, som jeg havde ventet lidt med siden min ankomst til smagningen, men den må lige vente til sidste afsnit, da den fortjener en separat nævnelse.
Jeg følte efterhånden også på dette tidspunkt i smagningen et behov for en (længere) kaffepause. Men da jeg havde en fornemmelse af at jeg, når jeg vendte tilbage, måske udelukkende ville kunne koncentrere mig om selve den afsluttende mousserende-smagning, endte pausen med et blive temmelig lang.
Også smagt denne dag ved Otto Suenson 145-års jubilæum:
Les Maitres Vignerons de La Presqu’île de Saint Tropez
Crispy May 2023
Provence rosé
Druesammensætning: Grenache-Cinsault-Syrah
Alkohol: 13,0%
Points: 87
Vini Recchia
Pinot Grigio 2023
Veneto hvid
Alkohol: 12,5%
Points: 88
Omtalt i denne artikel:
Champagne de Saint Gall:
Weingut Thörle, Rheinhessen:
https://www.thoerle-wein.de/
Domaine Seguin-Manuel; Bourgogne:
https://www.seguin-manuel.com/
Les Maitres Vignerons de La Presqu’île de Saint Tropez, Provence:
https://www.maitresvignerons.com/fr/
Vini Recchia, Bardolino:
https://www.recchiavini.it/