Foto: Hacienda Lopez de Haro Rioja Reserva 2018, Rioja. Vindiktatorens Bunker, København, billede taget 2.juni 2025 af Vindiktatoren. Klassisk etikette til det, som man automatisk går ud fra vil være en god vin til en kødret.
Denne artikel er skrevet/udgivet 2.juni 2025. Original smagenote er fra 31.maj-1.juni 2025.
Jeg var endnu en gang i Alma i Store Kongensgade fornylig. Denne gang var besøget særdeles målrettet, for eftersom jeg tidligere, i begyndelsen af maj, havde smagt denne ejendoms Rioja Crianza 2021 i vinbaren hos Alma Sylows Allé Frederiksberg, en vin, der imponerede mig, havde jeg fået lyst til en klassisk rødvin til aftenens krydrede kødret. Vinen har fået 20 måneders fadlagring på både amerikanske og franske fade.
Bodega Hacienda Lopez de Haro
Rioja Reserva 2018
Rioja rød
Spanien
Alkohol: 14,0%
Druesammensætning: Tempranillo-Graciano (ingen nærmere procentfordeling angivet)
Ret mørk i farven, men ikke et uigennemsigtigt blækmonster på nogen måde.
Man fornemmer et lille touch af vanille på duften med det samme. Milde frugter, men med en slags bagvedliggende punch, der giver indtryk.
På førstedagen af denne smagning, lørdag 31.maj, var denne vin temmelig præget af en gennemtrængende tannin. Og jeg udsatte resten af smagningen til søndag, for tanninen lukkede ned for oplevelsen. Ikke helt, men tilstrækkeligt til at jeg tænkte at det ville være en god idé at vente og se om der kom en udvikling søndag. Inden da havde vinen fremvist et overraskende mildt frugtmix, blandet med et nogenlunde diskret fadindtryk, en mellemfyldig stil (det her fremstår ikke umiddelbart i første omgang som en meget strukturel Rioja) i en elegant indpakning- og så den faktisk også elegante, diskrete, men særdeles faste, fingrynede tannin, der alligevel er rigeligt af til at lukke ret meget ned for dybden. Der er en underliggende smagsoplevelse, der venter på at bryde ud, men det kommer ikke til at ske idag, lørdag, kan jeg mærke.
Søndag aften. Og nu blev det lidt spændende. For på den ene side var oplevelsen lørdag lidt uventet på den “bløde” side, især i forhold til Lopez de Haros egen Crianza, smagt i begyndelsen af maj, men de her tanniner.. de var altså, når man ser tilbage på lørdagsoplevelsen, ret lammende. Hvad ville der ske idag?
Jeg kunne i første omgang konstatere at jeg troede, det var blevet bedre. Lørdagsfornemmelsen af en gennemgribende, diskret, men meget gennemtrængende tannin, var ændret. Nu lå tanninerne mere i baggrunden. Men sagen er bare den at det stadigvæk var nok til i rigeligt omfang at styre totaloplevelsen. Jeg måtte finde mig i at jeg ikke kunne komme af med tanninerne og vurdere vinen ud fra den nuværende oplevelse.
Men den var da også udmærket. Meget elegant, på trods af den store bagvedliggende tannin. Middelfyldig til den fyldige side. Alting er på rette plads i forhold til den stil, som Lopez de Haro vil levere, med en nedtonet fadstil, tilstrækkelig syre, diskrete aromaer med sort krydderimix, stenede mineralske toner og så den tannin, som forsøger at virke nedtonet, men som alligevel dominerer.
På denne andendag er tanninen altså ikke helt gennemtrængende, den forekommer bagvedliggende. Men som tidligere sagt, så er det rigeligt til at styre hele oplevelsen, for den forekommer ikke moden endnu. Og ikke engang i nærheden af modenhed.
Hvis jeg købte en kasse med 6 flasker af denne vin, ville jeg nok lægge den hen i yderligere 5 år og så åbne den første flaske på det tidspunkt. Som det er lige nu, ville jeg foretrække at drikke domænets Crianza fra 2021; der er allerede masser af både charme og Rioja-karakter i en mere åben vin.
Points: 88+
Omtalt i denne artikel/kilder:
Bodega Hacienda Lopez de Haro, Rioja:
…..