Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin; personlig vinblog og avis🍷Info opdateret 12.november 2024


Foto: Vindiktatoren residerer med vinsnobbeface i Vindiktatorens Kongestol hos Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt, København, 21.december 2016. Vinen i glasset denne dag var Dow Vintage Port 1994.

Velkommen til Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin, som både er en personlig blog og avis, omhandlende forskellige emner, især vin, totalitært redigeret af mit alter ego, Vindiktatoren, der egenhændigt og inspireret af nutidens politikere rundt om i verden, har udnævnt sig selv til Vindiktator på livstid og, med en vis form for sarkasme/ironi/humoristisk sans, har tildelt mig selv følgende selvbestaltede titler:

🍷Selvudnævnt Vindiktator på livstid med hjemmel til at fælde domme over alt og alle, især indenfor vinverdenen, men selvfølgelig også samfundet- og verdenssamfundet som helhed.
🍷Selvudnævnt chefredaktør på Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin.
🍷Selvudnævnt uafhængig borger- og vinjournalist at large.
🍷Stifter af vinklubben “Sure Gamle Forstokkede Grand Cru Bordeaux Mænd”.
🍷Tidligere vinmand/sommelier i Irma.
🍷Selvlært vinnørd siden 1998 med speciale i franske- og især Bordeaux-vine.
🍷Bestået Vinakademiets eksamen Sommelier niveau 1 og 2, i efteråret 2014/foråret 2015.

Her på bloggen vil jeg som ubehageligt og anmassende autoritært indstillet og forstokket frankofil selvbestaltet vin-, bog-, kultur- og alt-muligt-andet-anmelder fælde fuldstændig håbløst fordomsfulde og horribelt urimelige domme over både vine, mennesker, bøger, samfunds- og kulturinstitutioner- og alt muligt andet! Jeg er nemlig en sur, gammel, forstokket mand🫵

Jeg har arbejdet mange år som vinmand/sommelier i Irma. Når jeg omtaler vine, der er solgt i Irma eller som jeg har arbejdet med at sælge, vil jeg gøre opmærksom på det i artiklen. Under alle omstændigheder er det, man får i mine artikler, min fuldstændig hudløst ærlige og autoritære mening om de vine, jeg smager/har smagt, og den er helt uafhængig af min tidligere ansættelse i Irma, også når jeg smager Irma-vine nu eller lægger gamle smagenoter på Irma-vine ud, fra min ansættelsestid dér.
Man skal også her på Vindiktatorens side regne med et temmelig højt niveau af både humor, ironi og sarkasme, undtagen selvfølgelig når det handler om storpolitik og især vinanmeldelser; det er altid dybt seriøst, tenderende til det lidt in-your-face brutalt ærlige og lidt nørdede, samtidig med at jeg har en stor passion for vinverdenen. Og selvfølgelig også hvis det handler om seriøse samfundsmæssige problemstillinger, det blander jeg mig naturligvis også i og udsteder dekreter om, hvilken mening, man som læser af denne blog/avis bør have til disse problemstillinger..

Lidt mere om selve siden/avisen her:
Jeg gengiver en hel del oplysninger fra vinhandlere og andre institutioner her i avisen. Det er, ligesom mine artikler generelt, med forbehold og TOTAL ansvarsfraskrivelse for trykfejl, forkerte info, udsolgt-situationer og alle andre fejlmuligheder, såsom mine egne eventuelle fejl, som jeg dog bestræber mig på at minimere så meget som overhovedet muligt.
Siden her er både et aktuelt dagblad, hovedsagligt omhandlende vin, men også andre emner, og er samtidig også et historisk register med et stort arkiv, med omtaler af begivenheder eller smagninger, helt tilbage til 1998, som jeg enten har arrangeret eller deltaget i.
Avisen her består sædvanligvis af 3-4 aktuelle hovedoverskrifter med historier, og et stort og hastigt voksende artikelarkiv, med mange artikler. Uanset hvilke artikler/historier, også en af dagens hovedartikler/overskrifter, man vil læse, skal man, efter at have trykket på artiklen, scrolle ned under de 3-4 fastlåste hovedoverskrifter/artikler for at komme til selve artiklen.

Jeg startede avisen her i august 2023 og udover de aktuelle nyheder, så har jeg en MASSE gamle vinhistorier at fortælle. De vil blive udgivet efterhånden som jeg får forfattet artiklerne, så kronologien, dvs tidspunktet for udgivelsen af artiklerne i forhold til selve begivenhedens/smagningens reelle tidspunkt, vil ofte være “forkert”; dvs artikler, der handler om begivenheder, der er foregået for længe siden, kan sagtens ligge helt øverst på siden som aktuel overskrift. Det sker, fordi jeg lægger nye artikler ud hver eller næsten hver dag, både om gamle og nye smagninger. Her skal jeg, for at gøre opmærksom på at disse artikler er nye og aldrig før har været udgivet, og efter min mening stadig er relevante for læserne, nødvendigvis datere dem forkert, da de ellers ikke kan ligge som nye overskrifter helt oppe på avishovedet.
Efter udgivelsen vil disse artikler så ligge øverst på siden som hovedhistorier i en eller flere dage, før de ryger ned i arkivet, i korrekt kronologisk rækkefølge, dvs at hvis man så vil læse eller genlæse dem skal man gå ned i arkivet. Jeg bestræber mig på at angive hvornår artiklerne er skrevet, så man kan forstå eventuelle nyere tilføjelser af kommentarer til artiklerne.

Efter at jeg oprettede denne vinside i august 2023, har jeg egentlig tænkt at jeg burde have startet den for længe siden. Jeg synes at der har manglet en side/avis, der ser vinbranchen fra både kundernes og vinhandlernes side- især kundernes- for når det kommer til stykket, lever vi jo af hinanden. Det er der desværre dele af branchen, der ikke har forstået. Og så har jeg vist ikke sagt hverken for lidt eller for meget.

Jeg er selvlært vinnørd i især fransk vin, siden hobbyen for alvor fangede min interesse i slutningen af 1990erne. Jeg har dog også en faktuel generel vinuddannelse, opnået gennem Vinakademiets sommelieruddannelse og med afsluttende eksamen fra Vinakademiet i Valby i 2015. Jeg har også haft en mindeværdig tid som vinmand/sommelier blandt lutter dygtige og fremragende kolleger (ingen nævnt, ingen glemt) i det nu desværre hedengangne Irma Espergærde Center, hvor jeg af kunderne fik et sjovt tilnavn. Men det tilnavn har jeg nu egenhændigt ændret til “Vindiktatoren”, da min side efterhånden har udviklet sig til en anmelder-side, med domme over vine, bøger, vinimportører, vinbarer, caféer, mennesker og alt muligt andet- og det med Vindiktatoren er desuden er særdeles sarkastisk kommentar og erklæring til dagens danske samfund, som efterhånden er fyldt med autoritære politikertyper, som gør langt mere skade end gavn- for nu at sige det mildt.

Jeg har et efterhånden bugnende vinlitterært bibliotek, med et ret stort antal vinbøger fra mange forskellige forfattere. Jeg kommer til at anbefale nogle af dem her på siden.
Jeg håber at læserne vil finde mine artikler relevante og oplysende og forhåbentlig også inspirerende. Og hvis man synes, der er en lidt håbløst “vin-romantisk” og lettere nostalgisk tone over visse af artiklerne, så har man nok ret. Jeg har fantastiske minder med og fra vinsmagninger og jeg er dybt fascineret af emnet og synes desuden at vinhistorien er enormt spændende at fordybe sig i, så der vil også være en del anekdoter og artikler omkring visse producenter, smagninger osv.

Alle historier/artikler, man læser her på siden, er mine egne og alle billeder på siden er taget af mig selv, med få undtagelser, hvis det handler om historiske personligheder eller begivenheder. Her vil det være public domain billeder, der bruges.

VIGTIGT: Om mit pointsgivningssystem:
Jeg vurderer vinene på en skala fra 0 (nul) til 100. Og systemet er IKKE baseret på den nu pensionerede amerikanske vinanmelder Robert Parkers system, som i høj grad er teknisk, påstået neutralt og absolut. Så hvis du er amerikaner og læser denne blog, så- nej! Mit system har INTET med hans at gøre og jeg er ikke hans elev eller “discipel”, selvom jeg i sin tid har skrevet vinanmeldelser på hans vindebatside “Wine Talk”, på erobertparker.com, som så mange andre, forøvrigt, da det var en side med mulighed for kommentarer fra offentligheden/brugerne.
Hos mig får man også et andet aspekt med, nemlig min ærlighed omkring mine personlige præferencer, som jeg er helt åben omkring. Jeg favoriserer helt åbenlyst de vine, som jeg personligt synes om, i modsætning til de anmeldere, der påstår at være neutrale og objektive.
Og lidt ekstra info om pointsgivningen her:
Hvis man ser et “+” efter en pointsangivelse, så betyder det at jeg mener at vinen har potentiale til at blive endnu bedre.
Hvis man ser et “-” efter en pointsangivelse, så betyder det at jeg mener at vinen er på vej nedad og skal drikkes snarest.
Hvis jeg dobler op på disse, dvs f.eks. ++ eller –, betyder det, for ++ ekstraordinært potentiale, der rækker langt udover den nuværende pointsgivning. For — betyder det at vinen er kraftigt på vej ned og kan forventes at falde langt under den nuværende vurdering i løbet af få år.
Med denne lange introduktion håber jeg at man har fået et godt indtryk af filosofien og tankerne bag siden/avisen.
Og en nyttig info: Der vil ved/i visse artikler være benyttet en forkortelse kaldet OBV. Det står for: Oplysning til Borgerne om Vinsamfundet.
Henvendelser til redaktionen kan foretages på følgende mailadresse:

vindiktatoren@outlook.dk

Med venlig hilsen fra
Vindiktatoren.