Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

Serie: Bordeaux 1967- del 5: Rungsted Kro 27.januar 2017- med flere 1967 Bordeauxer..


Foto: Château Prieuré-Lichine 1967 Margaux, Château du Tertre 1967 Margaux, Château Pavie 1967 Saint Emilion og Château Léoville Las Cases 1982 Saint Julien, Rungsted Kro 27.januar 2017.

Se “Bordeaux 1967- del 4” for første del af denne beretning fra Rungsted Kro.

Rungsted Kro 27.januar 2017: Jeg havde inviteret familien på middag på Rungsted Kro, i anledning af min vinkampagne det år, hvor jeg ville smage en lang række vine fra 1967 og gerne dele oplevelsen med andre. Så familien blev med andre ord tvangsindlagt til endnu en Grand Cru Bordeaux aften, denne gang med 3 1967ere. Vi havde smagt den første; Château Prieuré-Lichine 1967 Margaux, og nu var turen kommet til:

Château du Tertre 1967
Margaux 4.Cru Classé
Bordeaux rød
Farven var fremskreden, klar i kanten, med brunlige tendenser, og en duft, der, udover stadig at rumme mild mørk frugt, altså også havde noget lidt “svampet” over sig. Det er ikke altid et godt tegn. Desuden var der også en lidt “jordet” tone i både duft og smag, udover en følelse af at frugten var på tilbagetog i denne vin, som også havde det lidt for nogle 1967ere karakteristiske tegn at vinen havde en lige lovlig mild natur; med manglende tilstedeværelse, grip og vedholdenhed.
Vinen som sådan var ganske behagelig, men jeg syntes ikke jeg kunne vurdere den, da der også kom endnu et element i vejen for bedømmelsen, nemlig en snigende følelse af proppræg.
Points: Kunne ikke vurderes.

Øv. Men det er jo altså den risiko, man tager, når man køber ældre vin, både på det primære og sekundære marked. Jeg kendte risikoen og havde haft så mange fabelagtige oplevelser med ældre vine at en svipser engang imellem ikke engang kunne ærgre mig.
Der er vist et engelsk citat, der hedder: “There are no great wines, only great bottles”. Det kan man passende ændre til:
“There are no great bottles, only great corks”! 😄🤙
Efter dette legendariske øjeblik i artiklen, hvor læserne lærte et nyt og nyttigt vincitat (fra selveste Vindiktatorens egen hjerne!!), nåede vi frem til dagens tredje Bordeaux fra 1967:

Château Pavie 1967
Saint Emilion Grand Cru Classé
Bordeaux rød
Idag er dette slot meget, meget kendt og centrum for ophedede debatter/diskussioner om nyere produktionsfilosofi og (excessiv) brug af fadbehandling samt den nyere tids sværgen til optimale høst- og kældermetoder. I 1967 var slottet og dets vin langt mindre omdebatteret. Hvordan klarede Pavie 1967 sig så her?
Hvis man sammenligner med Troplong-Mondot 1967, også fra Saint Emilion og derfor et godt sammenligningsgrundlag, og desuden smagt dagen før, så kunne Pavie ikke følge med. Vinen var, ligesom visse andre 1967ere, ramt af denne følelse af at frugten var knap så koncentreret og forekom for mild, eller ligefrem lidt udvandet, i forhold til syren. Derfor var balancen ikke helt i orden. Men når det så er sagt, så var frugten rent faktisk helt klart stadig i live, der var fin vinøsitet, syren var ikke for meget, tanninerne virkede enten helt opløst eller tæt på, så ingen skurende tanniner, og Merlot’en gjorde sit arbejde, med en hel del charme. Det reddede helt klart vinen at der kun var dette mindre problem med koncentrationen. Til gengæld kunne det ikke bringe vinen op i den klasse, som flere af de andre 1967ere havde vist. Dertil var der for lidt af det hele, inklusive en meget blød, men dog forholdsvis lang afslutning, dog uden det store grip og specielle karakteristika, der ville få en til at huske oplevelsen mange år efter. Alligevel gav jeg Pavie 1967 en ret høj score, for der var altså et eller andet je-ne-sais-quoi over den, som jeg godt kunne lide.
Points: 88.

En fin og meget interessant aften var slut og konklusionen denne gang var nok at vi her fik et mere generelt set korrekt indtryk af årgangen. Vinene fra Bordeaux 1967 er kendt for at være bløde og lidt præget af det ret dårlige vejr, der ramte i efteråret. Men der er undtagelser, som viser at nogle slotte har formået at producere nogle virkelig eminente vine, som trodser både årgangens- og i mange tilfælde og slottets eget rygte! Det bedste eksempel hidtil på en vin, der overgik sit eget rygte, var nok Château Giscours Margaux 1967 (Bordeaux 1967 del 1), mens Château Prieuré-Lichine 1967, også fra Margaux, levede op til sit gode rygte idag, den 27.januar 2017.

Mange tak til Rungsted Kro for arrangementet og mange tak til familien for at møde op og indvilge at være forsøgskaniner til denne smagning af gamle vine.

Omtalt i denne artikel:
Rungsted Kro: http://rungstedkro.dk/kontakt/
Château du Tertre, Margaux, Bordeaux: https://www.chateaudutertre.fr/
Château Pavie, Saint Emilion, Bordeaux: https://www.vignoblesperse.com/fr/