Foto: Tocat I Posat 2013 Empordá, Catalonien, Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt, København, 4.december 2018. En elegant-brutal vin!
December er en måned, hvor der traditionelt set drikkes en del fyldig rødvin og en masse portvin! I den forbindelse er jeg ingen undtagelse, men da jeg kom ind på Kjær & Sommerfeldt 4.december 2018 og så at der var hvid 1er Cru Bourgogne på vinkortet i baren, og at den var fra Carillon, så syntes jeg det blev interessant. Jeg havde nemlig, som Irma vinmand/sommelier selv solgt hvide Carillon Bourgogner og tænkte at så kunne man jo lige så godt smage den her. Nu er der så åbenbart flere producenter i Bourgogne, der hedder noget med Carillon, så om denne producent havde noget at gøre med den, som jeg i Irma havde solgt vine fra, kan jeg ikke huske. Men uanset hvad, så var det for fristende og jeg begyndte med at bestille et glas af denne hvidvin- så måtte jeg smage den planlagte tunge rødvin og afsluttende portvin bagefter.
Francois Carillon
Saint Aubin 1er Cru
Le Charmois 2015
Bourgogne hvid
Gylden i farven. Så egentlig moden ud. (Ingen toner af grøn)
Jeg husker denne 1er Cru Saint Aubin som præget mere af en smule frisk æble/pære-agtig-tone end af den traditionelle citrus/lime-komponent, selv om den også var tilstede. Diskret egepræg. Fin midterpalette og meget tilfredsstillende afslutning med frugterne og en smule syrlighed. Savnede måske lidt mere fylde og “fedme”, som jeg har oplevet i andre Saint Aubin´er. Appellationen er forøvrigt efter min mening generelt set undervurderet rent kvalitetsmæssigt- men det kan vi jo som vindrikkere være glade for, for det holder endnu prisniveauet lidt lavere end man måske skulle forvente.
Points: 90.
En fremragende start på smagedagen! Nu til de røde:
Coca i Fitó
Tocat I Posat 2013
Garnacha-Samsó Vinyes Velles (Grenache-Carignan fra gamle vinstokke)
Empordá
Catalonien rød
Alkohol: 14,5%
Da jeg bestilte et glas af denne vin, forventede jeg en vin i stil med de brutale og ligeledes catalanske rødvinsmonstre fra 1990erne og 00erne fra Priorat. Denne Grenache-Carignan-blanding fra gamle vinstokke, med en alder fra ca 60-100 år (!), fra Empordá i Catalonien (se links til både beskrivelser af Emporda-området og af producenten, Coca i Fitó) leverede da også det, jeg vil kalde en “strong-man”-oplevelse, med en buldermørk farve, en ret massiv frugt- og krydderitilstedeværelse og en meget fyldig afslutning. Men som det tit er med vine, der er baseret på druer fra meget gamle vinstokke, og på trods af de 14,5% alkohol, så ender den faktisk med at aflevere et meget dybt og elegant indtryk på smageren midt i dens umiddelbart brutale opførsel. Så hvor Pomerols berømte slotte måske leverer den berømte “Knytnæve i fløjlshandsken”, så leverer denne vin i stedet “Fløjlshandsken i knytnæven”.. en fascinerende oplevelse.
Men vinen er samtidig også stadig forholdsvis ung og der er tilstrækkelig meget tannin til at man med fordel kan lade den ligge 5-7 år (fra 2018) før den formentlig begynder at ramme det optimale drikkevindue.
Points: 90+.
Fascinerende vin- og de har gjort en del ud af etikettedesignet. Der er virkelig stil og gennemtænkt filosofi over etiketterne fra denne producent (se artikelfotoet med etiketten).
Nå, men vi skal vel ikke gå ned på mangel på god portvin, vel?.. december rimer jo på portvin!
Warre´s
Quinta da Cavadinha
Vintage Port 2004
Oporto ruby
Alkohol: 20%.
Denne enkeltmarks-portvin fra Quinta da Cavadinha 2004, nu 14 år gammel, var ved at smide noget af tanninen og besad en elegant stil, frugtrig, med den fantastiske Touriga Nacional-drue som hovedkomponent, og samtidig med en egentlig ret kraftig stil, men med fin balance. Balancerende fadtoner og en let syre markerer sig (heldigvis) også. Denne Cavadinha 2004 er faktisk en stor nydelse lige nu (2018) men kan selvfølgelig ligge, korrekt opbevaret, i mange årtier. Og med korrekt opbevaret menes her, i modsætning til Colheitaer, på langs i vinsvaleskab eller vinkælder, ligesom med årgangsvine. Efter åbning er opfordringen at man drikker vinen forholdsvis hurtigt, da den nemlig, ligesom årgangsvine, oxiderer ret hurtigt. Her er Colheitaer (tawny portvine, produceret efter en helt anden metode) også anderledes, idet de kan holde længere efter åbning, i køleskab med prop på.
Points: 92+.
Og så havde jeg siddet i et stykke tid, når jeg var på vinbaren, og beundret lokalet og de mange udstillede genstande samt tavlen med et citat fra den franske digter Blaise Pascal (1623-1662):
“Trop ou trop peu de vin interdit la vérité”.
Jeg vil overlade fortolkningen af dette citat til læserne som eventuelt studie..
Omtalt i denne artikel:
Domaine Francois Carillon, Bourgogne: https://www.francoiscarillon.com/
Empordá vinregion, Catalonien: https://www.doemporda.cat/en/the-wines.html
Beskrivelse af Tocat I Posat: http://cocaifito.cat/tocat-de-lala/
Producent Coca i Fitó, Empordá: http://cocaifito.cat/
Warre´s Port, Oporto: https://www.warre.com/home.php