Foto: Julemarked Vinoble Krystalgade 8.december 2018. Juletræ, gløgg og æbleskivebar, strygerensemble der spiller julemelodier (!) og masser af smagsprøver på rigtig gode vine. De unge damer i baggrunden står og godter sig med gløgg og æbleskiver! Med andre ord: Der var engang i Krystalgade..
“Åh nej”, er der nok nogle, der tænker. “Nu skal vi igen læse et nostalgisk tilbageblik om en gammel offentlig smagning, som heller ikke findes mere, og høre på endnu mere brok fra den sure gamle mand, der kalder sig “Vindiktatoren”, om det, han sikkert mener er “inkompetente ledelser med en alt for defensiv tilgang til deres virksomhed”..
Og det er fuldstændig korrekt!! Det skal I nemlig! 🫵😆
Jeg fatter ikke en meter af hvorfor Vinoble besluttede sig til at lukke deres store, flotte butik i Krystalgade i København, for derefter at genåbne nede i klart mindre lokaler, nede i det nærliggende Larsbjørnsstræde?! Forklaring?! Nutildags er det jo ikke muligt som almindelig “forbruger” eller “kunde”- den betegnelse, man har fået plastret på sig som borger, som om man var en slags laverestående væsen, og hvis eksistens man har en fornemmelse af egentlig bare er til almindelig irritation for de ledende managementkredse- specielt nemt bare at kontakte en ledelse og så få dem i tale; man skal helst “være noget ved musikken” for at de overhovedet gider ofre en person en forklaring på nogetsomhelst. Jeg gætter på at Vinobles ledelse, hvis adspurgt af en venligsindet ukritisk journalist (for kritiske journalister findes ikke mere!), selvfølgelig ville levere en fremragende, bedrevidende og for ledelser efterhånden typisk patroniserende forklaring, der sætter undertegnede grundigt på plads og viser ham hvor underfrankeret han er i grundlæggende viden om “rettidig omhu” og ledelse.
Og det kan da også godt være at Vinoble har sparet nogle penge i første omgang på at lukke Krystalgade.
Dem forudser jeg så at man mister i lavere omsætning fremover.
Jeg har personligt ikke været nede i deres “intime” butik i Larsbjørnsstræde endnu- for selve indgangen til butikken så ret snæver ud!
Og hvis forklaringen, der (eventuelt) tilbydes, er coronanedlukningerne- jamen så synes jeg at Vinobles ledelse skal være med til at forhindre at disse fuldstændige vanvittige og unødvendige nedlukninger og restriktioner nogensinde kommer tilbage igen! Støt initiativerne mod frihedsberøvende og autoritær politik via økonomiske bidrag til de bevægelser, der arbejder for at dette vanvid ikke skal gentage sig- ellers sker det igen, hvis det bliver institutionaliseret (og det er der meget, der tyder på!), især hvis danske firmaledelser bare blindt følger med.
Efter denne rant, tilbage til titlen for artiklen: “Der var engang i Krystalgade”! For jeg synes at mine læsere skal høre det herlige evangelium om hvordan det engang var i Krystalgade, når Vinoble afholdt julemarked..
8.december 2018 var traditionen for et julemarked i Vinoble Krystalgade ved at være ret fastgroet og denne gang var da heller ingen undtagelse: Et overflødighedshorn af smagsprøver, stort juletræ i butikken, en gløgg/æbleskive-bar, smagsprøver på alskens spirituosa- og et strygeorkester, der spillede julesange!! Sådan!!
Jeg mødte naturligvis op og da der var en hel del smagsprøver på fremragende vine, fik jeg travlt med at prøvesmage. Jeg tog derfor ikke noter, men følgende vine blev smagt og der vil være lidt kommentarer til dem:
Caparzo
Brunello di Montalcino 2012
Toscana rød
Lækker og allerede meget charmerende. Føltes faktisk næsten tæt på modenhed.
Points: 91+.
Domaine Paul Jaboulet Ainé
Crozes-Hermitage 2015
Domaine de Thalabert
Rhône
Denne vin var helt sindssyg god for en Crozes-Hermitage. Forfinet, aristokratisk, nærmest skrøbelig, med en ufattelig præcis definition og nærmest Margaux-agtig charme, og en meget lang afslutning. Formidable! (Udtales på snobbefransk).
Points: 93.
Luis Canas
Seleccion de La Familia
Rioja Reserva 2012
Rioja Alavesa rød
Endnu en utrolig flot rødvin, denne gang fra Luis Canas i Rioja, med deres elegante, fyldige og klassiske Rioja Reserva.
Points: 92.
Château Maucoil
Châteauneuf du Pape 2013
Rhône rød
Alkohol: 14,5%
Denne Châteauneuf du Pape fra Maucoil hævede endnu en gang niveauet for smagningen! Fantastisk subtil og præcis, med en nærmest rasende elegance, der leverede vinens budskab. De 14,5% alkohol mærkedes dårligt nok, man havde i forvejen travlt med at være imponeret og charmeret over vinen.
Points: 94.
Karl Schaefer
Riesling Trocken 2017
Pfalz
En meget ung tysk Riesling fra Pfalz. Men også allerede imponerende.
Points: 88+.
Ochoa
Serie 8A “Mil Gracias”
Graciano 2013
Navarra rød
Længe siden, jeg havde smagt en Navarra. Regionen er i det hele taget nærmest gået i glemmebogen. Det nærliggende Rioja har det selvfølgelig også med at stjæle overskrifterne fra denne nabo. Selv ikke de før i tiden så omtalte flotte vine på de kendte franske druer nævnes rigtig mere i vintidsskrifterne. Men måske er tidevandet ved at vende? Jeg var ihvertfald ganske positivt indstillet overfor denne vin.
Points: 89.
Cline
Pinot Noir 2016
Sonoma
Californien rød
Endnu en flot vin med mild Pinot Noir-charme i californisk, forholdsvis let stil ( i modsætning til Bourgognernes mere vægtige og strukturelle stil).
Points: 89.
Som man kan se på vurderingerne, så var niveauet simpelthen skyhøjt- og bagefter kunne jeg så også bestille et par æbleskiver med gløgg, som afslutning på smagedagen. For det er altså lidt svært at smage knaldsød vin og så gå tilbage til en tør hvid- eller rødvin..
Det er en ting, man lige skal huske ved store offentlige smagninger: Vent med de søde vine til ALLERsidst, for du/I kan ikke smage de tørre efterfølgende.
Og så en bøn til dem, der også deltager ved store offentlige smagninger:
Når man ved en stor offentlig smagning har fået skænket et glas vin op ved en stand, så gå væk fra standen med det samme, selvom du/I vil smage flere vine. Det letter nemlig “trafikken”, da den trafikprop ved standen, man skaber ved at blive stående helt oppe foran udskænkningsdisken, forsinker/forhindrer andres tilgang til standen. Hvis man derimod flytter sig tilstrækkelig langt væk, og andre dermed også forholdsvis hurtigt kan få skænket deres ønskede vin op, øger man både “flowet” i baren og dermed sandsynligheden for at flere får smagt vin og at der ikke konstant står en kø ved baren. Det er mit indtryk at denne fremgangsmåde fungerer bedre end at blive stående lige foran baren. Men mit indtryk er at ikke mange har forstået det princip, når man er til offentlig smagning. Jeg synes dog, der er blevet bedre de senere år.
Omtalt i denne artikel:
Vinoble Sankt Petri, Larsbjørnsstræde, København:
https://vinoblesktpetri.dk/
Caparzo, Toscana: https://caparzo.it/
Paul Jaboulet Ainé, Rhône: http://www.jaboulet.com/Website/site/fra_prehome.htm
Bodegas Luis Canas, Rioja: https://www.luiscanas.com/
Château Maucoil, Châteauneuf du Pape, Rhône: https://chateau-maucoil.com/
Weingut Karl Schafer, Pfalz: https://karl-schaefer.com/kontakt/
Bodegas Ochoa, Navarra: https://bodegasochoa.com/
Cline Cellars, Sonoma, Californien: https://clinecellars.com/