Foto: Reserve du Palais Côtes du Rhône 2021, Rhône, Hos Vin-Steen, 27.september 2023, København. Glasset er et Riedel Syrah-glas.
Min abe Orange var meget glad for karaflen..
Livesmagning 3 her på siden, fra København:
Union des Vignerons des Côtes du Rhône
Reserve du Palais
Côtes du Rhône 2021 rød
Alkohol: 12,5%
Købt på tilbud i Meny Illum. Pris kr 39,99. Så dette var et hamrende billigt køb. Vinen er en blanding af Grenache, Syrah og den forholdsvis ukendte Bourboulenc, som er en hvidvinsdrue, der formentlig er inkluderet for at gøre vinen mildere.
Union des Vignerons des Côtes du Rhône er et af kooperativerne i Rhône.
Farven er ikke specielt mørk for en Côtes du Rhône. Jeg tænker at måske har Bourboulenc været medvirkende årsag til denne lidt lysere farve.
Vinen er nu blevet dekanteret og hældt tilbage på flasken, som om det var en dyr årgangsvin.
I næsen, som er frugtig og meget behagelig, fornemmer man straks mørke frugter og en vis krydret tone. Det er lige før, man straks tænker “Côtes du Rhône”.
En lidt sprittet tone i duften kan godt irritere lidt her i begyndelsen, men vinen er også først lige åbnet og omhældt her ca kl 19.10.
Efter 10 minutter vinder de krydrede toner frem i duften og den lidt sprittede tone fordamper.
På paletten er vinen ikke så kraftig, som duften får en til at tænke. Her er der en faktisk meget behagelig, krydret, frugtig stil, med en lækker læskende syre, der danner en god baggrund for vinen. Tanniner fornemmer jeg ikke rigtig noget af i øjeblikket. Jeg tænker også at de heller ikke møder frem, for vinen lader til ikke at besidde mange af dem.
Efter lidt over et kvarter hælder jeg lidt mere vin i glasset og her kommer der lidt frisk glycerin i duften, mens krydderierne er mere i baggrunden nu. Syren er tydligere og forfriskende og fungerer rigtig godt i kombination med den lidt mere diskrete frugt, men da der ikke rigtig kan konstateres tanniner af betydning, så kommer frugtens udtryk fint igennem til smageren. Desuden må jeg konstatere at det, som jeg mener må være Bourboulenc hvidvinsdruens indflydelse, har en afdæmpende virkning på vinen, så den fremstår som helt drikkeklar og meget letdrikkelig.
Alkoholen er kun på 12,5% og det har yderligere positiv virkning på vinen, da dens forholdsvis diskrete charme efter min mening virker bedre igennem dens lavere alkohol end ved f.eks. 13,5 eller 14%.
Jeg synes at vinens udtryk er forholdsvis let, eller ligefrem simpelt. Det her er ikke en multilagsoplevelse med utallige komplekse nuancer. Den bager ikke større brød, end den kan. Men det er heller ikke denne vins opgave. Denne vins opgave er via en behagelig smag at danne baggrund for en god oplevelse til f.eks. forholdsvis let (men gerne krydret) mad eller som selskabsvin. Og det synes jeg at den gør godt.
Afslutningen er ikke så lang igen, men jeg synes at vinen er velsmagende og vellavet. Den får en thumbs-up herfra.
Apropos madkombination: I morgen regner jeg med at prøve vinen til en svinemørbradsret. Det tror jeg også kommer til at fungere.
Opdatering dag 2: Vinen fungerede sådan set fint med svinemørbradsret med kogte kartofler, danske champignoner og bearnaise. Men jeg synes at den var blevet mere “hidsig” i frugtangreb og syre, så den forekom lidt voldsom, selvom alkoholen kun er på 12,5%.
Jeg har derfor nedgraderet vinen, da dette nedsatte nydelsen ved vinen en del. Det ser nu også ud til at den også skal have lidt tid i flasken, formentlig dog kun et år eller to, for at “slappe lidt af”- derfor har jeg så tilføjet et + for potentiale i stedet. Jeg tænker nu at vinens drikkeplateau nås om 1-2 år hvorefter den skulle kunne holde på samme niveau i ca 5-6 år.
Gammel score igår: 82 points. Ny endelig score for denne smagning kommer her:
Points: 77+.
Omtalt i denne artikel:
Union des Vignerons des Côtes du Rhône: