Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

6.november 2023: Dobbeltanbefaling til seriøse vinsamlere: Filmen Sour Grapes og af en af de bedste vinkonsulenter og eksperter i vinsvindel: Maureen Downey


Foto: Flasken til venstre, en Château Latour-a-Pomerol 1988 Bordeaux, som jeg købte på det sekundære marked i 2018 og smagte i september samme år, er, af forskellige årsager, en af de eneste flasker, som jeg selv har været i tvivl om, i min egen samling. En vinforfalskningsekspert ville formentlig kunne have enten bekræftet eller afkræftet min formodning herom.

Her er et forslag til seriøse vinsamlere, som går meget op i deres samling og som også tænker på den som både en investering i fremtidig fornøjelse og måske også frasalg af nogle af flaskerne (en metode, som en del vinsamlere benytter sig af for at financiere en del af eller hele deres vinhobby), så er anbefalingen herfra at hvis man er seriøs omkring sin vininteresse, så er man nødt til at kende risikoen for svindel, inklusive forfalskning af flasker. Og til det formål er oplysning altid godt. For eksempel er man simpelthen nødt til at kende til Rudy Kurniawan-sagen. Og det gør man bedst ved at se filmen Sour Grapes, som kan købes for kr 59,- eller lejes for kr 39,- gennem AppleTV+ streamingkanalen. For alle vinsamlere er dette en af de mest nødvendige must-see-film inden man ser nogetsomhelst andet.
Men det stopper ikke med denne film. For Rudy Kurniawan-skandalen har forgreninger til flere lande, blandt andet Danmark. Og hvor mange forfalskede flasker, han og de mennesker, der helt sikkert har arbejdet sammen med ham, har “produceret” i sin tid, er usikkert. Nogle af dem kan sagtens være i Danmark- for der var også en dansk forbindelse!
For at undgå at ramle ind i sådanne forfalskninger, er en af mulighederne, og især for dem, der er dybt seriøse omkring vinhobbyen, at kontakte den amerikanske vin- og vinforfalskningsekspert Maureen Downey. Hun er en af de største autoriteter på området og var en af årsagerne til at Rudy Kurniawan endte med at blive afsløret.
Derudover gjorde hun et rigtig flot arbejde i samlerkredse og internetfora, for at gøre især USAs mange vinelskere opmærksom på problematikken omkring forfalskninger og det inkluderede argumentation og debat på blandt andet den kendte vinanmelder Robert Parkers hjemmeside, hvor hun gik i kødet på det, som man kunne fortolke som både hans og andres forsvar for Kurniawan (det var nemlig tilfældet!) og bestemte mennesker på hans vinside, som hun mente, ikke tog sagen alvorligt, eller mistænkte for at være direkte indblandet. Bølgerne gik ret højt og det var ikke alle, der tog lige vel imod hendes meget grundige arbejde på området. Blandt andet gik hun meget hårdt til en navngiven dansker, som hun ikke mente havde rent mel i posen. En person, der stadig ikke er afsløret- endnu. Men jeg glæder mig til den dag, hvor han bliver afsløret og jeg kan skrive en artikel om sagen her på siden, for det er min plan at opdatere læserne om dette emne, hver gang, der sker noget på dette område.
Der var en del kontrovers omkring dette. Og det, der efter min mening står tilbage nu, er ganske enkelt at Downey havde fat i den lange ende. Kurniawan var en svindler og Downey tilhører den gruppe af mennesker, der mener at han umuligt kunne have begået al denne svindel alene. Det har hun ret sikkert også ret i. Under alle omstændigheder så skal hun have en kæmpemæssig anbefaling herfra for sin stædighed, integritet og retfærdighedssans.
Maureen Downey har en hjemmeside, Winefraud.com og sit eget firma, Chai Consulting, der beskæftiger sig med dels undersøgelse af vinsamleres flasker i privatsamlinger og generel konsulentvirksomhed for vinsamlere. Hvis man vil være sikker på at de vine, man har liggende i sin vinsamling, er ægte, så er hun kvinden, man skal kontakte. Også selvom hendes firma ligger i San Francisco.
Sagen er nemlig den at jeg ikke umiddelbart har kunnet finde nogensomhelst danskere, der beskæftiger sig med dette område, så hvis man vil have en seriøs “authenticator” til at sige god for sin samling, så er mit forslag altså denne amerikanske kvinde. Jeg kender ikke hendes konsulentpriser; jeg gætter på at de er ganske høje, men hvis man har en samling til en anslået værdi af flere hundredetusinder eller millioner af kroner, så vil det formentlig være en mindre pris at betale og en god idé at få flaskerne undersøgt, med undtagelse af dem, man har købt fra danske vinhandlere eller direkte fra slottene, som alle må antages at være ægte.
Se nedenstående liste med links til artikler om Maureen Downey og websideoplysninger til hendes firma.

Med venlig hilsen
Vindiktatoren.

Omtalt i denne artikel:
Maureen Downey: Hjemmeside: Winefraud.com:

Maureen Downey


Hjemmeside 2: Chai Consulting.com: https://www.chaiconsulting.com/
Artikel om Maureen Downey i magasinet Decanter:

The Decanter interview: Maureen Downey


Artikel om Maureen Downey i Børsen (udgivet 2012):
https://borsen.dk/nyheder/pleasure/vin-detektiv-jager-falske-supervine
Artikel i “Jim´s Loire” om Maureen Downey og hendes arbejde for at afsløre forfalskede vine:
http://jimsloire.blogspot.com/2017/05/maureen-downeys-wine-fraud-presentation.html
Filmen “Sour Grapes” findes på AppleTV+. På dansk kaldes den også “Vinfup For Millioner”. Trailer:
https://www.imdb.com/title/tt5728684/?ref_=nm_knf_i_1