Foto: Château Haut-Brion 1967, Pessac-Léognan, Graves, på HJ Hansen Østbanegades lørdagssmagning 3.februar 2018. Østbanegade, København.
Velkommen til del 10 af min serie om Bordeaux-vine fra 1967. I sidste afsnit, som foregik 4.marts 2017, smagte jeg Château Cantemerle 1967 fra Macau, Haut-Médoc, den i Danmark ret kendte 5.Cru med det billedskønne slot på etiketten. Cantemerle 1967 markerede sig som en særdeles stærk kandidat til titlen som bedste 1967er, jeg nogensinde har smagt, med en score på intet mindre end 95 points!
Men sagen er den at højrebreds- og Graves-vine er kendt for at have leveret bedre resultater i 1967 i forhold til venstrebredsvinene og nu havde vi jo så desuden også at gøre med en af den berømte 1855-klassifikations 1.Cru Classé vine, selveste Château Haut-Brion i Pessac-Léognan. Og den vin anmelder jeg her- der blev også smagt andre vine denne dag, men der var så mange at jeg har valgt at lave en separat artikel om dem her på siden.
Der var lagt i kakkelovnen til en værdig udfordring af de hidtil bedst præsterende 1967ere, med Haut-Brions indtræden på kampscenen.. ville den berømte 1.Cru levere? Château Latour og især Lafite-Rothschild, som var gået helt over, havde jo ikke præsteret på et niveau, så man tænkte at de var blandt de bedste. Måske ville vi nu få en af de her 1.Cru-præstationer, der satte tingene på plads?..
Château Haut-Brion 1967
Pessac-Léognan 1.Cru Classé
Bordeaux rød
Original slotsaftapning. Virkelig flot sund farve for sin alder. Tydeligt stadig ret mørkerød. Klar i kanten. Kun svage antydninger af brunlige tendenser i yderkanterne.
En let krydret grøn-urtet duft møder smageren, mens tanninerne forekommer næsten helt opløste, hvilket får vinen til at optræde åbent og afrundet. Charmerende mørke frugter og en vis skovbundskarakter i smagen. Her består udfordringen så i at frugten lader til at være lidt på tilbagetog. Man kan godt mærke at vinen ser ud til at have ramt toppen for nogle år siden, men når det er sagt, så imponerer den altså også nu, med et godt “bid” og fin længde, sammen med flotte frugtbølger og god dybde i afslutningen, uden den her lidt “svampeagtige” karakter, der kan præge ældre vine. Det er en middelfyldig vin med masser af charme og også næsten uden den karakter, som har præget en hel del af de 1967ere, jeg har smagt; nemlig et manglende “grip” og en lidt “svag” frugtkarakter.
Så Haut-Brion 1967 imponerer altså. Men ligesom Latour 1967 kommer den ikke på højde med de overraskende gode “mindre” Cru Classé-vine, som har leveret det, der vel nærmest kan beskrives som kvalitetsmæssige chok.
Points: 92.
Vinen virker fuldmoden, så jeg tror ikke rigtig på yderligere potentiale. Spørgsmålet er om man kan finde flasker, der leverer bedre end denne- og det tænker jeg at man muligvis kan. Med vine af denne alder kan man komme ud for stor flaskevariation, især på det sekundære marked, hvorfra jeg havde “sourcet” denne vin, som det hedder på nydansk.. 😉
Med venlig hilsen
Vindiktatoren
Omtalt i denne artikel:
Château Haut-Brion, Pessac-Léognan, Bordeaux: https://www.haut-brion.com/en/