Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

29.december 2020: Ordrupvej: Det Store Propmirakel, eller “plasticfolie-tricket”..


Foto: Château de La Saule Montagny 1er Cru 2016, Côte de Beaune, Bourgogne. “Mirakel-flasken”.. 🙏

Tæt ved nytårstid 2020 havde jeg i Meny GOVA-Huset på Ordrupvej købt en flaske hvid Bourgogne til en fiskeret, som jeg ville producere samme dag. Og her fandt jeg en Montagny 1er Cru fra Château de La Saule. “Fremragende”, tænkte jeg, “det skal blive godt!”. I øvrigt er Meny GOVA-Huset efter min mening velsignet med en slagterafdeling af fuldstændigt vanvittig høj kvalitet. I løbet af de 16 år, jeg boede i Ordrup, har jeg købt temmelig meget kød fra denne slagterafdeling. Og det samlede antal gange, hvor det købte stykke kød ikke var fuldstændig perfekt, igennem alle disse år, var: 1. Det er ufatteligt høj standard. Jeg behøver vist ikke tilføje at jeg stærkt anbefaler denne Meny´s slagterafdeling.
Men nu til beskrivelsen af “vin-miraklet”..

Château de La Saule
Montagny 1er Cru 2016
Côte de Beaune/Côte Chalonnaise
Bourgogne hvid
Alkohol: 13,0%.
Jeg åbnede flasken og kunne med det samme konstatere at denne vin desværre havde prop. Temmelig ærgerligt for min forventede fiskefads/hvid Bourgogne-kombination, for jeg havde ikke andre hvidvine på køl.
Jeg måtte udelade hvidvinen fra aftensmaden. Men så kom jeg i tanker om et godt råd, som jeg havde set på nettet et sted (og jeg må ærligt talt indrømme at jeg simpelthen ikke kan huske hvor jeg havde læst det her henne), til intet mindre end total fjernelse af prop-lugt i en vin!! Rådet lød så utroligt og, oven i det, ekstremt simpelt at udføre at jeg MÅTTE eksperimentere med det på denne aften, nu hvor jeg for første gang i lang tid havde fået æren af selskabet af en prop-vin.
Det gik kort sagt ud på at tage et stykke plasticfolie og nedsænke dette stykke folie i den propramte vinflaske med indhold, og så lade vinen stå over natten. Ifølge forfatteren til rådet var det den meget enkle opskrift på hvordan man fik propelementet til at forsvinde fuldstændigt!
Det lød så utroligt at jeg tog Montagny´en og med det samme fandt et stykke plastfolie frem- Det skulle være “nøgent”, altså ikke med hverken farve eller tryksværte involveret, så jeg fandt en gennemsigtig plastic-frostpose frem til formålet. Jeg må ærligt talt indrømme at jeg ikke rigtig troede på projektet, da jeg satte vinen tilbage i køleskabet med plastfolien nede i flasken- var det virkelig så simpelt?.. men jeg syntes, det var forsøget værd, for det, jeg også kunne fornemme under den propramte vins umiddelbare fremtræden, var en vin, der fortjente at få chancen, for udover propelementet virkede den sund og klar til at matche fiskefadsretten.
Som sagt, så gjort. Château de La Saule Montagny 1er Cru 2016 kom i køleskabet med plastfolien nede i flasken og jeg lod den stå over natten. Jeg må indrømme at jeg var ret spændt på resultatet!
Dagen efter, den 30.december 2020, var jeg igen klar med en fiskeret og det spændende øjeblik, hvor vinen skulle gensmages, kom nærmere..
Jeg tog flasken ud af køleskabet igen, trak folien op af flasken og smagte på vinen.. og nu måtte jeg så konstatere at det gode råd faktisk havde virket! Efter en nat/dag i køleskabet med folie nedsænket i vinen, var der ingen følelse af prop mere i denne vin! Det store propmirakel var grangiveligt en kendsgerning! 🙏🏆
Jeg kunne ikke finde anden forklaring på vinens overnight reaktion.
Så hvis man kommer ud for en propvin, så lader det her altså til at være en mulighed for at “helbrede” vinen. Det virkede ihvertfald for mig. Man kan så spekulere på om der er nogle farer ved at bruge denne metode- som f.eks. risikoen for at små dele af plasten opløses af alkoholen og bliver i vinen, så man altså også indtager plastic, når man drikker vinen. Et godt og relevant spørgsmål, som jeg vil prøve at få opklaret. Men umiddelbart virkede denne metode altså, når det handler om at fjerne propsmag.
Og hvordan var vinen så efter “miraklet”? Ja, jeg lavede ikke nogen smagenote, fordi jeg stadig var fuldstændig overrumplet af vinens tilstand. Men jeg uddelte points- og scoren kunne tyde på at jeg mente at det her var en aldeles glimrende hvid Bourgogne, dog uden at den ville trække store overskrifter i Le Tour du Vin, men særdeles habil:
Points: 89.

Omtalt i denne artikel:
Château de La Saule, Montagny-les-Buxy, Bourgogne: Jeg har ikke kunnet lokalisere en hjemmeside for domænet endnu.
Meny GOVA-Huset, Ordrupvej, Charlottenlund/Ordrup:
https://meny.dk/butik/meny-ordrupvej-60