Foto: Bernard Moreau Chassagne-Montrachet 2014, Côte de Beaune, Bourgogne hvid. 16.december 2017, Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt, København. Vinen var tænkt som en kandidat til østers naturel nytårsaften, men jeg endte dette år med at købe hvid Bordeaux til nytåret i stedet.
Lørdag den 16.december 2017 var en fridag for mig. Dengang havde jeg endnu ikke fået den vane at starte lørdagen med morgenandagt i Københavns Domkirke, men et fast indslag var dog allerede på programmet på dette tidspunkt, nemlig morgenkaffe i byen kl 10.00, når Illum åbnede. Så kunne man lige sidde og vågne op, før dagen begyndte.
Og denne dag begyndte dagen som vinanmelder så for alvor allerede kl 11.40, da jeg satte mig til rette på Gammel Mønt hos Kjær & Sommerfeldt Vinbar, med en Chassagne-Montrachet 2014 fra Bernard Moreau. Den havde jeg ikke set tidligere på K&S- og forøvrigt heller ikke siden, så hvis min idé var at få inspiration til køb af en nytårsaftens hvid Bourgogne til de planlagte østers naturel, så ville det ikke have kunnet lade sig gøre. Jeg endte i stedet med at købe hvid Bordeaux til mine nytårs-østers- se den historie her:
Men nu til dagens vinbegivenhed på denne lørdag i december 2017:
Domaine Bernard Moreau & Fils
Chassagne-Montrachet 2014
Côte de Beaune
Bourgogne hvid
Forholdsvis “bleg” farve; ingen grønlige toner og ikke særlig gylden. Den kunne faktisk godt på den måde minde lidt om den storslåede Etienne Sauzet Puligny-Montrachet 2012, som jeg havde smagt tidligere på året. Og dén smagenote kan- og bør- læses hér:
Aromaen var så ikke helt ligesom Sauzet. Der var klassiske citrus-lime-toner, med lidt antydninger af en let, næsten sødlig nøddekarakter. Men i modsætning til Sauzet Puligny var der så ikke rigtig på paletten noget tydeligt samspil med fadet, for det holdt sig rimelig meget i baggrunden. Og det gav så det resultat at frugten og syren blev de bestemmende elementer i udtrykket, sammen med det let nøddeagtige element, mens afslutningen var ret lang og frugt/syrepræget. Og det var vel som sådan også fint nok, jeg kunne bare ikke lade være med at holde Sauzet op som reference, fordi definitionen i den vin og samspillet mellem frugten/syren og fadet havde været så storslået. Her var fadet så nedtonet at andre komponenter styrede og definerede udtrykket. Det gjorde de så også til gengæld ganske fremragende.
Jeg tænkte at det var en glimrende hvid Bourgogne, jeg her sad med. De fine og ret fascinerende syrlige indtryk, i samspil med frugten og nøddeelementet, med et lille touch af fad (jeg tænker mest brugte fade, for det var ikke særlig tydeligt), dannede baggrund for en hvidvin, som jeg tænkte ville danne fint par med østers naturel.
Og syren var meget forfinet og præcist defineret, i en grad så det nærmest udgjorde en fascinerende øvelse i sig selv at sidde og dvæle over den i afslutningen, hvor den klingede langsomt ud. Jeg var tilfreds og klar til at fælde dom over vinen..
Points: 90.
Omtalt i denne artikel:
Kjær & Sommerfeldt: www.kogs.dk
Domaine Bernard Moreau & Fils, Bourgogne:
Læg forøvrigt mærke til, inde på Domaine Bernard Moreaus side at de har links til noget, der ligner samtlige andre Chassagne-Montrachet-producenter. En imponerende samling, som man kan sidde og nørde med, hvis man har lyst.
Danske forhandlere af Domaine Bernard Moreau:
HJ Hansen Vinhandel/Vinspecialisten ser ud til at have det danske agentur for Moreau:
https://www.hjhansen-vin.dk/producenter/domaine-bernard-moreau