Foto: FAVZ 2019, Douro, Portugal, i glasset i Vindiktatorens Bunker i København, 26.marts 2024.
Vinen her var en gave, så jeg ved ikke hvem der forhandler den her i landet. Der blev serveret sortfodsgris tirsdag i denne uge hos Vindiktatoren. Og det foregik med et lidt specielt tilbehør, der blandt andet inkluderede honningstegte champignoner. Derfor følte jeg at det var nødvendigt at finde en rødvin frem, der også havde lidt sødme. Og derfor måtte et godt bud på en passende rødvin muligvis være den eksperimentelle “FAVZ”, årgang 2019, fra Fernando og Alvaro van Zeller, fra den berømte van Zeller-familie, der ejer portvinshuset Barao de Vilar i Douro. Jeg har tidligere anmeldt deres Colheita 2012 her på siden og den var overraskende god. Link til den anmeldelse her:
19.november 2022: Vindiktatorens Bunker: Lækker og billig supermarkeds Colheita portvin! 🙏
Mit bud på hvorfor FAVZ ville passe til retten her, var at den sandsynligvis ville være en rig og koncentreret vin og- især- fordi den var lagret på portvinsfade. Jeg tænkte at fadet i dette tilfælde simpelthen ikke kunne undgå at få indflydelse på vinens fremtræden- og danne en passende mad/vin-kombination. Fik jeg ret i det?..
Barao de Vilar
FAVZ 2019
Douro rød
Portugal
Druesammensætning: 100% Touriga Nacional
Alkohol: 14,0%
Meget mørkerød er denne vin, produceret på den berømte portugisiske “nationaldrue”, Touriga Nacional.
Koncentreret og rig, frugtig duft med solbæragtige aromaer samt et hint af lidt lysere bær, med en tone, der efter en af smagernes mening denne aften (og som jeg var enig med hende i) også inkluderede en sødlig honning-note. Måske var det en af effekterne fra portvinsfads-lagringen, som jeg syntes var forholdsvis tydelig i duften.
På paletten var vinen særdeles charmerende på nuværende tidspunkt, med flot, rig frugt, en anelse sødme (passende til rettens søde elementer), forholdsvis lav syre og en åben stil, dog med en ungdommelig, lidt rå karakter ude i siden, med lidt tannin, der kom ind i afslutningen. Så vinen er, på trods af dens nuværende høje charmeniveau, ikke moden endnu, men kan sagtens henligge de næste 5-10 år. Det synes jeg også ville være en god ide, for den er lige nu i et stadie, hvor den, på trods af sin store charme, skurer lidt mod ganen og bagtungen. Men som den fremstår nu, med en fremragende lækker og dybfrugtig afsutning, synes jeg også at dette eksperiment, både fra van Zellers side med vinen som sådan og fra vores side, med at drikke vinen til sortfodsgris med let sødligt tilbehør, er en klar succes! Thumbs-up herfra og tak til van Zeller og Barao de Vilar for en vin, der kan kombineres med den slags mad, vi sad med denne aften. Og rent faktisk tror jeg også, man kan begynde at overveje en vin som denne til at være julevinskandidat.
Points: 90
Omtalt i denne artikel:
Barao de Vilar, Oporto: https://baraodevilarwines.com/en
———-