Foto: Fess Parker Winery Santa Rita Hills Pinot Noir 2012, Californien. HJ Hansen Vinhandel, Østbanegade, København, 1.april 2017. En af de mange glimrende vine denne dag til lørdagssmagningen.
Velkommen til del 1 af miniserien “1.april 2017”. Del 2 kan læses i en separat artikel, der udkommer senere.
Lørdagssmagningen den 1.april 2017 hos HJ Hansen Vin i Østbanegade, København, havde temaet “Pinot Noir”- og der var rig mulighed for at sammenligne Pinot Noir-vine fra forskellige lande, da der var 7 vine på smagning fra 6 forskellige lande. Vi stod kort sagt overfor en spændende smagning i de historiske kælderlokaler i Østbanegade..
Viña Errazuriz
Family Collection Reserva Pinot Noir 2015
Aconcagua Valley rød
Chile
Alkohol: 13,5%
Sund, lyserød farve, med diskrete røde frugter på næsen.
På paletten var vinen præget af fine, røde frugter med hindbær/jordbær-toner og en supplerende duft af det, jeg vel kan komme nærmest ved at kalde det asfalt, kombineret med en smag af samme, tilføjet lidt rålakrids samt en smule bitterhed, som så igen var kombineret med en let sødme..
Er De forvirret? Det var jeg også. Jeg syntes, vinen virkede lidt i en eksistentiel forvirringskrise på dette tidspunkt. Unge vine kan opføre sig temmelig underligt til tider og dette var et sådant eksempel.
Jeg lod dog tvivlen komme denne Pinot Noir til gode, formentlig med rette, og gættede på et drikkevindue på ca 10 år fra smagetidspunktet, dvs med et modenhedsplateau, der ville række til ca 2027, måske lidt længere, og at vinen ville forbedre sig undervejs, formentlig snart.
Points: 80+?
Seresin
“Momo” Pinot Noir 2014
Marlborough rød
New Zealand
Alkohol: 13,0%
Nu til New Zealands sydlige ø og en meget karakteristisk Pinot Noir-farve, med en forholdsvis lyserød tone, og klar i kanten.
Duften var lækker, med milde, afrundede lyse frugttoner. På paletten var det også en meget ligefrem og ærlig Pinot, med charmerende “saftig” rød frugt og en blød, omfavnende stil med en fin og ganske lang afslutning, hvor en frisk syrlighed også fandt sin vej til smagerens gane.
En meget charmerende vin, som er i sit drikkevindue og som jeg også synes burde kunne ligge et årti eller to i kælderen pga dens fine balance.
Points: 87
Domaine Jérôme Chézeaux
Nuits Saint Georges 2012
Côte de Nuits rød
Bourgogne
Alkohol: 13,0%
Nu til sel-ves-te Bourgogne, hvor vi skulle smage denne Nuits St Georges. En vin til kr 400,-. Temmelig offensivt af HJ Hansen- og forskellen kunne mærkes.
Fin lyserød klassisk Pinot-farve.
I duften adskiller denne Pinot sig ret kraftigt fra de andre ved en meget seriøs, fastere og mørkere stil. Den forekommer allerede flot afrundet og næsten tilbageholdende, eller forfinet, med en præcis definition med hindbær/jordbæraromaer, samt lidt blomstrede toner samt en mere tydelig, men stadig velafbalanceret egefadstone.
På paletten virker denne Nuits Saint Georges stadig ung- også yngre end de to andre smagte vine- med en del fast tannin, og mere koncentreret i sit udtryk. Der er mere syre og mere friskhed i vinen, især i afslutningen, sammen med den nærmest forfinede og flot definerede frugt, og der er en følelse af at denne vin kommer til at skulle ligge en del år, skal vi sige 5-10 år, før den viser sit fulde potentiale. Og derefter vil dens drikkevindue række langt- jeg tænker faktisk i omegnen af 20, 30, måske 40 år.
En imponerende Bourgogne med fint potentiale.
Points: 90+
Balthasar Ress
“Von Unserm” Pinot Noir 2012
Rheingau rød
Tyskland
Alkohol: 13,0% (men ifølge HJ Hansen-faktaarket 12,0%- så kan man selv vælge, hvad man tror mest på)
Også her meget karakteristisk lyserød Pinot-farve, ligesom de øvrige 3.
På næsen viser denne Rheingau Pinot en flot, afrundet blød druekarakter. Den er mindre tannisk end Bourgognen, den har klart mere tydelig sødme- og lidt mindre længde i afslutningen, men det er en meget charmerende vin. Jeg tænker dog at potentialet her er knap så udstrakt som i Bourgognen- modenhedsplateau om nogle få år og et drikkevindue på ca 10-20 år fra smagetidspunktet i april 2017.
Points: 88
Viña Errazuriz
Wild Ferment Pinot Noir 2014
Csablanca Valley rød
Chile
Alkohol: 13,5%
Endnu en Pinot Noir fra Errazuriz, men denne gang fra Casablanca Valley.
Farven ligner de andre smagte vines. Men i duften møder man her en mere “vild” karakter i drueudtrykket, lidt i retning af mørke skovbær i forhold til de dog også tilstedeværende, mere klassiske røde/lyse bær, i form af hindbær/jordbærtoner.
I forhold til den først smagte vin i dagens smagning, Errazuriz Family Collection Pinot 2015, finder man her heldigvis ikke den bitterhed, der lagde sit præg på den vin. Her har vi frugtsødme og den samme tone, som jeg kaldte “asfalt” i Family Collection. En tone, som jeg finder ganske både charmerende og fascinerende.
I forhold til Family Collection er der her også mere tannin, mere fylde og mere længde. Jeg tror at modenhedsplateauet nås om nogle få år og at vinen kan drikkes gennem de næste op til 25, måske 30 år fra høstårgangen.
Points: 87
GD Vajra
Langhe Pinot Nero 2013
Piemonte rød
Alkohol: 13,5%
Vinen er lagret 18 måneder på store franske egetræsfade. Og med store menes der virkelig store- 400-500 liter.
Nu til Italien- og selveste Piemonte, for at smage en Langhe Pinot Noir. Særdeles interessant at sammenligne med f.eks. Bourgognen.
Vajras Pinot er mørkere i farven end de andre.
I duften finder man modvillige røde bærfrugter i et meget tilbageholdende udtryk.
På paletten finder man her det, som jeg denne dag beskrev som en “tung tannin-dyne”. Det er en meget tørstof-præget Pinot, det her. Den underliggende koncentrationen forekommer stor og man kan fornemme at potentialet ligger et godt stykke ude i fremtiden. Det her er en gemmevin. Der er flot syre, passende og integreret alkohol og underliggende frugt. Og den skal ligge et stykke tid, for lige nu er den faktisk lukket ned i en grad, så den virker særdeles mut og nærmest uvenlig. Men man kan i dén grad mærke potentialet. Jeg tænker at modenhedsplateauet nås om ca 10-12 år og at vinen har et drikkevindue på ca 30-40+ år fra årgangen, ved korrekt opbevaring. Den får også et ekstra plus for potentiale, i forhold til min originale vurdering, fordi jeg stadig kan huske dens tydelige tanniske profil.
Points: 89++
Fess Parker Winery
Pinot Noir 2012
Santa Rita Hills rød
Californien
Alkohol: 14,3%
Vi er her tilbage til en mere lys farvetone, ligesom i de øvrige vine og med Vajras Piemonte-Pinot som undtagelse.
Næsen er meget åben og direkte, med særdeles charmerende røde frugttoner. Der er fine sorte krydderier og en let fadtone.
På paletten er vinen en charmebombe, med den flotte røde frugt og en indsmigrende, kærtegnende stil med fine nuancer og næsten ingen tannin. Afslutningen er lang og ligeledes særdeles charmerende.
Det var oplagt for HJ Hansen på denne lørdag at slutte af med denne californier-Pinot, for det her er en anden stil end de andre Pinot’er, med langt større fokus på umiddelbar charme og frugtintensitet. Men jeg tror faktisk også at vinen her kan ligge, for den har fin balance, intensitet og grip. Ja, alkoholen er lidt høj med de 14,3%, men så længe den forekommer i god balance med de øvrige komponenter, og med en i dette tilfælde tilstrækkelig syre, så er mit gæt at vinen, selvom den ser ud til at have nået begyndelsen af sit drikkeplateau, godt kan ligge i en årrække. Jeg tænker at drikkevinduet varer ca 20+ år fra årgangen, dvs til 2033 og nok også længere.
Flot med en californisk charmebombe som afslutning.
Points: 91
En fascinerende smagning var slut. Vi havde så selv medbragt 3 vine til denne lørdagssmagning- alle røde Bordeauxer og alle højt klassificerede. Og hvordan gik dén smagning så? Læs om det i afsnit 2 af “1.april 2017”, som offentliggøres snart.
Omtalt i denne artikel/kilder:
HJ Hansen Vin, Østbanegade, København: https://www.hjhansen-vin.dk/
Viña Errazuriz, Chile: https://errazuriz.com/en
Domaine Jérôme Chézeaux, Bourgogne: https://domaine-jerome-chezeaux.jimdosite.com/
Weingut Balthasar Ress, Rheingau: https://www.balthasar-ress.de/
GD Vajra, Piemonte: https://www.gdvajra.it/en/homepage
Fess Parker Winery, Californien:
www.fessparker.com
…..