Foto: Château Moncets 2020, Lalande de Pomerol, Bordeaux, i glasset. Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt, København, 13.april 2024. Læg mærke til tavlen bagved med det geniale citat: “Wine is the answer but I can´t remember the question”. 👍
Vindiktatorens Livesmagning nr 16, fra Kjær & Sommerfeldt Vinbar på Gammel Mønt i København:
Château Moncets 2020
Lalande de Pomerol
Bordeaux rød
Alkohol: 13,5%
Smageglasset her på Kjær & Sommerfeldt Vinbar er forøvrigt et Schott/Zwiesel.
Farven er buldrende mørk til kanten og duften er markant, med stenbrud, altså mineralske undertoner, ristet fad og- især- dominerende, lækker mørk frugt, med markante Merlot momenter; blommer, brombær samt mørk chokolade. En flot, flot næse.
Det næste, der sker, kun ca 10 minutter efter at smagningen er begyndt, er at tanninen allerede møder op på arbejde og skurer mod tungen. Heldigvis lukker den ikke ned for vinen på nuværende tidspunkt- det er en forholdsvis venlig tannin, der ikke lukker vinen helt ned.
Syrebalancen forekommer fremragende og alkoholen er for en nyere årgang af en Lalande de Pomerol, helt nede på relativt lave 13,5%.
Man føler en god dybde i vinen, som også virker konstrueret til muligheden for en hel del års lagring. Den kan vi lige komme tilbage til senere.
Efter næsten 20 minutters smagning af Moncets 2020 synes jeg allerede, det står klart for mig at denne årgang af Château de Moncets er mere afslappet end andre nylige årgange, som har ligget på højere alkoholprocenter. Det er som om der er skruet ned på dette område- og det får betydning for vinens dybde både nu og senere, tror jeg. Vinen fremstår mere kompleks og dyb end de senest smagte årgange, med diskrete grønne krydderier i baggrunden og en lige nu ikke-moden tannin, der, tror jeg, med tiden vil udvikle smagsuniverset i vinen endnu mere.
Ca en halv time inde i smagningen nu og det initielle indtryk af vinen står stadig ved magt, suppleret af diskrete pibetobaks-indtryk, der kommer frem i næsen. Det er en meget elegant vin, Moncets har produceret i 2020, og væsentlig mere afslappet end tidligere, nyere årgange.
Lang afslutning med den flotte frugt, der til tider også lader til at antage en mørkere, solbær-agtig stil, den mineralske stenbruds-tone og en lækker vinøsitet.
Tanninen har strammet sit greb en lille smule siden begyndelsen af smagningen, men lukker stadig ikke vinen ned. Den er dog så tydelig nu at den efterlader en udtørret, lidt bitter antydning på tungen. Altsammen tegn på en vin i sin tidlige udvikling. Potentialet er åbenlyst.
Hvis vi nu vender tilbage til holdbarheden, så afhænger det jo selvfølgelig først og fremmest af vinens balance og- især proppens evne til at holde vinflasken tæt. Den første betingelse er efter min mening helt og aldeles glimrende opfyldt. Den anden afhænger delvis eller helt af flaskens opbevaring hos ejeren. Ved korrekt opbevaring tror jeg at denne vin uden problemer vil have et lagringspotentiale på 10 år, hvorefter den vil have et drikkevindue på mindst 30 år.
Det kan godt være, det lyder voldsomt overdrevet- men det synes jeg ikke. Især ikke efter i årtier at have bevidnet berømte- eller skal vi kalde dem berygtede (😆😆) internationale vinanmelderes eklatante undervurdering af Bordeaux-vines drikkevindue-potentiale.
Points: 90+
Omtalt i denne artikel:
Kjær & Sommerfeldt, Gammel Mønt, København: www.kogs.dk
…..