Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

6.juni 2024: København: Livesmagning 21: Château Tour Saint Martin 2020 Médoc🍷


Foto: Château Tour Saint Martin 2020 Médoc, Bordeaux. København fotograferet den 5.juni 2024 af Vindiktatoren.
Emnet for Livesmagning 21 den 6.juni 2024.

Vindiktatoren afholder vin-livesmagning her til aften, den 6.juni 2024, kl 20.00 her på siden. Emnet er den afbildede flaske, Château Tour Saint Martin, årgang 2020 Médoc, Bordeaux. Det er en rødvin, der anbefales af Otto Suenson Vins Fine Wine-konsulent, Philip Dyna, så da jeg så hans anbefaling slog jeg straks til, da jeg stoler ret fast på Hr Dyna’s anbefalinger.
Vinen er lagret 12 måneder på egefad og druesammensætningen er 60% Cabernet Sauvignon og 40% Merlot. Alkoholprocenten er 13,0.
Flere oplysninger kan ses på Otto Suensons hjemmeside. Slottet ser ikke ud til selv at have en hjemmeside. Jeg linker derfor til Otto Suenson Vins hjemmeside under artiklen.

Château Tour Saint Martin 2020
Médoc
Bordeaux rød
Alkohol: 13,0%
Mørk til kanten.
Vinen er åbnet igår og har nu fået et døgn til at åbne sig fra et stadie, hvor jeg synes at den optrådte temmelig mut, tannisk og lukket, på en måde, hvor den faktisk var rigtig svær at afkode, samtidig med at frugten aldrig rigtig kom op til overfladen, i en vin, der ikke gjorde meget væsen af sig.
Sådan opfører vinen sig ikke idag.
I duften er der en flot sort peber-komponent, mens man fornemmer diskrete mørke frugter og forskellige eksotiske krydderier, med en let tobaksnote i baggrunden.
På paletten er der stadig meget tannin og den lukker ret meget ned for især frugten. Men til gengæld kan jeg fornemme fabelagtig balance i denne vin. Den lave alkohol på 13,0% åbner for en stor dybde, tanninen vil få vinen til at charmere, når den blødgøres om nogle år, syren er i fin balance med de øvrige komponenter og nærmest perfekt synkroniseret, og der er et fint grip og ret stor længde i vinen.
Det er en meget tør rødvin og den egner sig godt til eksempelvis stegte røde kødretter med grønne bønner og stegte gulerødder eller anden delikatesse.
Jeg lader vinen stå 5 minutter og vil derefter gensmage.

Jeg genoptager nu smagningen og synes egentlig at frugten nu, langt om længe, efter et døgn i det, man nærmest kan kalde dvale, er ved at komme op til overfladen- og det er meget subtilt, mørkt, flot balanceret og nærmest et studie i elegance og en Château Lafite-Rothschild-agtig søgen efter perfektion i udtrykket. De forskellige komponenter, med de meget fintgrynede, ja nærmest forfinede tanniner i forgrunden, arbejder perfekt synkront i vinen og der er ingen “kanter” her- det hele er velovervejet i indbyrdes symbiose.
Det er dog også klart at denne vins modenhedsplateau ligger nogle år ude i fremtiden. Lige nu styrer tanninen temmelig meget, så jeg vil foreslå at hvis man investerer i denne vin (jeg mener prisen ligger på ca 139,- hos Otto Suenson Vin i Dronningens Tværgade i København) bør man lægge den hen i nogle år, indtil ca 2030.
Potentialet er mærkbart, men begrænset fordi vinen ikke er specielt kompleks, og kvaliteten er så alligevel høj, fordi man har arbejdet særdeles professionelt med de virkemidler, man har haft.
Mit problem med denne stil i Bordeaux-rødvine er at den nærmest virker “for perfekt”. Der er ingen fejl overhovedet. Det er utroligt vellavet. Der er ingen “kanter”. Vinen er komponeret fremragende og vil formentlig nå sit potentiale og blive på sit formentlig høje plateau i et årti eller 2-3 i tilfælde af god opbevaring.
Der er intet at udsætte på vinen.
Men den er så heller ikke spektakulær på nogen måde. Det her er ikke Château Latour eller noget, der ligner. Det er meget solidt håndværk- og det er vel også prisværdigt. Til gengæld har vinen derfor ikke så meget særegen karakter eller en stil, der tiltaler mennesker som mig- den retter sig mod alle, der går ind for at det hele skal være så vellavet som overhovedet muligt.
Jeg vil så give points ud fra min filosofi og opfattelse- at jeg gerne havde set noget mere “kant”. Vinen er meget afmålt og “lean”, på en eller anden måde. Og jeg savner måske lidt mere rigdom, længde og charme lige nu.
Men det er en utroligt vellavet rødvin med en fabelagtig præcision og definition og den ved nøjagtig, hvilket budskab, den vil aflevere. Derfor får den en ret høj score samt et potentiale-plus, som jeg lige skal overveje over det næste døgn om det skal fordobles, fordi tanninen lige nu dominerer meget og når den endelig slipper grebet, så tror jeg faktisk det kan gå stærkt med at skrue op for charmen.
Points: 86+

Omtalt i denne artikel:
Otto Suensons Vinhandel, Dronningens Tværgade, København: Suenson’s omtale af Ch Tour Saint Martins 2020er:
https://ottosuenson.dk/ch-teau-tour-saint-martin-ch-teau-tour-saint-martin-medoc-2020-414920
Château Tour Saint Martin, Médoc, Bordeaux: