Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

3.juli 2024: Gammel Mønt: Château La Garde 2014 Pessac-Léognan, Bordeaux, på Kjær & Sommerfeldt Vinbar🍷


Foto: Château La Garde 2014, Pessac-Léognan, Graves, Bordeaux, i glasset på Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt, København.

Vinsmagning 3.juli 2024 Kjær & Sommerfeldt Vinbar:

Château La Garde 2014
Pessac-Léognan
Bordeaux rød
Alkohol: 13,0%

Stadig meget mørk farve.
Klassisk duft med Graves-cigarkasse med dominerende cerut-agtige tendenser, lidt sved- noget, som jeg fortolker som et tegn på tilstedeværelsen af tydelig tannin- samt diskret egefad og mørke frugter i en grøn-urtet indramning.

På paletten er La Garde 2014 meget klassisk, lidt forfinet og raffineret i stilen, med en god syre og stadig med en del tannin i denne nu 10-årige Bordeaux. Der er mørke frugter og en smule kostald, suppleret af rålakrids og grønne urter, kombineret med en perfekt balanceret syre og alkohol, mens tanninerne tørrer tungen en smule. Et godt tegn for vinens yderligere udvikling.
Midterpaletten og afslutningen er særdeles lange og der er god dybde i en vin, der dog ikke som sådan er præget af stor kompleksitet. La Garde 2014 er meget præcis i sit udtryk og har et bestemt budskab; raffinement og klassisk Bordeaux-karakter.
Vinen her er godt nok 10 år gammel nu, men den kan sagtens bruge, og behøver nok også lige yderligere 5-7 år på langs, måske mere, før den når sit modenhedsplateau. Livstiden kan blive meget lang under de korrekte opbevaringsforhold.
Jeg tager nu en pause på ca 10 minutter i smagningen og afventer yderligere udvikling.

Her, ca 25 minutter inde i smagningen, er vinen stadig præget af den tydelige tannin, men jeg synes også at den giver et klart billede af at være, om ikke drikkeklar, så i hvert fald drikkemulig på nuværende tidspunkt- og den er tyoisk Graves-klassisk. Det er lidt sjovt, for La Garde virker også til at være drikkevenlig som ung. Nogle gange tænker jeg faktisk på den som Graves’ svar på den altid charmerende Château du Glana fra Saint Julien, fra længere oppe ad venstrebreds-kysten. Men det lader til at La Garde også har rigtig fint lagringspotentiale. Jeg tror ikke jeg tidligere har smagt en La Garde med lidt alder, så det her er endog meget interessant.

Efter ca 40 minutters smagning slipper tanninen måske en smule af og frugten vågner lidt op og afslører en endnu mere mørkfrugtsagtig stil, samtidig med at syren forekommer mere tydelig.
Det her vil være en fabelagtig madvin- jeg tænker rødt kød med en tilbehørsblanding mellem fedt/fyldigt og grønt, til at dæmpe tannin-kød-effekten lidt.
La Garde 2014 imponerer og potentialet er stadig stort.
Points: 90+

Omtalt i denne artikel:
Kjær & Sommerfeldt, Gammel Mønt, København: www.kogs.dk
Chàteau La Garde, Pessac-Léognan, Bordeaux:
https://www.dourthe.com/en/entity/chateau-la-garde/

…..