Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

10.august 2024: Gammel Mønt, København: Livesmagning 25: Louis Jadot Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Embazées 2021, Côte de Beaune


Foto: Louis Jadot Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Embazées 2021, Côte de Beaune, Bourgogne. Kjær & Sommerfeldt, Gammel Mønt, København, 10.august 2024.
Billede taget af Vindiktatoren.

Vindiktatoren er i København City lige nu- og det betyder simpelthen at Livesmagning nr 25 her på Le Tour du Vin/Vindiktatoren er en kendsgerning:

Louis Jadot
Chassagne-Montrachet 1er Cru
Les Embazées 2021
Côte de Beaune
Bourgogne hvid
Forholdsvis mørk i tonen, næsten helt ung-Sauternes-agtig.
Stor, rig sprød-frisk citrus-duft, med blomstrede, krysantemum-bladtoner og et dryp honning.
På paletten er denne 1er Cru-Bourgogne rig og dyb, med en fin mineralsk citrus-kerne og sprød syre, men også en anelse af den honning-tone, man fornemmede i duften. Mineraliteten er ikke så tydelig på paletten som i duften, men den er tydelig nok.

Efter ca en halv time i glasset vinder syrligheden lidt frem og vinen forekommer nu mere frisk.
Fadlagringen forekommer ikke tydelig; de toner er yderst diskrete. En tendens, som har været fremherskende hos Jadot et stykke tid, synes jeg. Kunne man skrue op for fad-doseringen i 1er Cruerne- og i det hele taget- hos Jadot? Jeg tænker ja, uden risiko. Der er skruet for langt ned i øjeblikket og jeg tror ikke, der er nogen fare for overdosering som i 1990erne og især 00erne..
Her efter ca 3 kvarters smagning lader det til at mineraliteten nu kommer tilbage fra et lille dyk; seneste slurk var mere præget af kalk/sten-komponent end forrige, mens syren trådte lidt tilbage.

Efter nu ca 50 minutter i glasset og deraf følgende højere smagetemperatur åbner vinen sig endnu mere og ændrer sig en smule.
Fadet forekommer nu lidt mere tydeligt- en god udvikling, efter min mening- og igen kommer den lille, sødlige komponent tilbage, med det, der føles som et lille dryp honning oveni smagen. Der er stadig en fin citrus-syrlighed og man finder et godt grip og en meget lang, syrligsprød eftersmag.
Der er en fornemmelse af en vis “fedme” i vinen og det er sjovt nok lige før man får en tannisk følelse på tungen i øjeblikket.
Slutindtrykket, her efter lidt over en time i glasset, er af en vin i udvikling. Indtrykket ændrer sig hele tiden lidt, så min ide ville være at lade denne 2021er ligge i nogle år, før man konsumerer den.
Jeg synes ikke den imponerer voldsomt lige nu, for den er stadig ved at finde sig selv, men den imponerer nok til at man finder den meget interessant og ret sikkert med fremtiden foran sig.
Points: 88+

Omtalt i denne artikel:
Maison Louis Jadot, Bourgogne:
https://www.louisjadot.com/en

…..