Foto: Frederiksdal Kirsebærvin 2019, Harpelunde, Lolland, Danmark. Billede taget af Vindiktatoren. København 18.august 2024.
Dansk vin er i dén grad på vej fremad. Det gælder alle slags vine; røde, hvide, mousserende, hedvine, you name it.
Men det gælder i særdeleshed også for kirsebærvin! I Danmark har vi en lang tradition for denne slags vin. Kijafa er et eksempel; et navn, der har været aktuelt i over 100 år.
Til gengæld kan man ikke “beskylde” Kijafa for at være en stor, fascinerende og kompleks oplevelse.
Jeg skal her gøre opmærksom på at jeg pt repræsenterer en organisation, der (også) er involveret i salget af denne vin, men som sædvanlig er det, jeg skriver her, min ærlige mening.
Det forholder sig helt anderledes med Frederiksdal.. sjovt nok er de også ret ubeskedne, når man slår dem op på nettet. Her fremgår det at Frederiksdal producerer “kirsebærvin i verdensklasse”.
Kan de stå inde for den påstand? Det korte svar, hvis jeg skal give et sådant her, er et rungende “JA!”
Frederiksdal Kirsebærvin 2019
Harpelunde
Lolland
Alkohol: 14,0%
Denne kirsebærvin er produceret som en rødvin, med den eneste undtagelse art man udelukkende har lagret på tank og ikke brugt fad. På Frederiksdal producerer man kirsebærvin efter samme princip, som man har brugt til århundreders produktion af rødvin rundt omkring i verden. Ifølge Frederiksdals hjemmeside er man de eneste, der gør sådan indtil videre. De brugte kirsebær er de såkaldte Stevns-kirsebær.
Farven er særdeles mørkerød. Vinen har en kæmpe næse med flotte sunde kirsebær og et pift af frisk syrlighed med citrus-noter oveni.
På paletten, som er temmelig dyb, kompleks, strukturel og lang, og hvor man nærmest sidder og føler at man kan tygge vinen, fordi der er en meget “crunchy” følelse over den, får man lækker rød frugt, mørk chokolade, sorte krydderier og et flot frisk citrus-syrligt bid, der akkompagnerer sødmen på fremragende vis- lidt ligesom syrligheden i en Sauternes forfrisker og supplerer. Afslutningen er meget lang og den lækre mundfølelse dvæler og dvæler og dvæler. Alkoholen er på 14% og det virker som et godt balancepunkt for sådan en kirsebærvin og balancen er i det hele taget lige i øjet.
Det er bare flot!
Hvor længe kan man så lagre sådan en Frederiksdal? Ja, baseret på den fremragende balance, den koncentrerede stil og den lækre, sprøde syre, så tænker jeg faktisk adskillige årtier.
Points: 93+
Omtalt i denne artikel:
Frederiksdal, Harpelunde, Lolland- hjemmeside:
https://frederiksdal.com/dk