Foto: Holmens Mindebog for danske soldater, faldet i allieret tjeneste under de store krige i 1900-tallet, slået op på siden med Algot Erling Skovsøs navn. Der holdes med mellemrum foredrag onsdage kl ca 11.30-12.00 for et af de mennesker, der er omtalt i bogen, hvor der er 71 navne.
Billede taget af Vindiktatoren 8.januar 2025.
Det er Elvis Presleys fødselsdag idag. Den store, verdensberømte amerikanske sanger med den storslåede stemme, født den 8.januar 1935, behøver nok ingen nærmere omtale.
Det gør til gengæld en af Danmarks ukendte helte, løjtnant Algot Erling Skovsø Christiansen, som dagens foredrag i Holmens Kirke handlede om. Skovsø Christiansen, som i bogen af ukendte grunde ikke er benævnt med sit sidste efternavn, er der ikke mange oplysninger om. Holmens Kirkes foredragsholder, der laver research til hvert eneste af de foredrag, han holder, havde ikke kunnet fremfinde nogensomhelst oplysninger på Skovsø andet end fødselsinfo, baggrunden for hans ophold i Singapore og den storpolitiske krigsbaggrund for det, der skete for Skovsø i Singapore, samt en smule ekstra info.
Lidt om baggrunden: Efter Japans angreb på Pearl Harbor 7.december 1941 gik der meget kort tid før Japan også angreb de engelske kronkolonier. Til dem hørte bla Hong Kong og Singapore. Og resultatet var hurtigt- kolonierne blev løbet over ende.
I Singapore havde regeringen den regel at alle briter og udstationerede europæere automatisk var udtaget til tjeneste i tilfælde af krigshandlinger. Og vores foredragsholder mente at kunne konstatere at løjtnant Skovsø for det første må have været udstationeret i Singapore- en temmelig sikker korrekt antagelse- og for det andet var han et af de mennesker, der indgik i det “frivillige” forsvar for Singapore, nemlig Federated Malay States Voluntary Force, hvor der dette sted var over 4700 mand indregistreret. Skovsø var desuden involveret i SOE. Men som tidligere nævnt så gik det ikke godt med forsvaret for Singapore. Kolonien blev løbet over ende af japanerne og Algot Erling Skovsø blev taget til fange. Og så er det jo for alvor at det går galt. For vi har en del vidnesbyrd og krigsfortællinger om dette emne- Japans behandling af krigsfanger. Det var ikke ligefrem den bløde måde, for nu at sige det så diplomatisk som muligt. Og det korte af det lange i denne historie er at løjtnant Skovsø afgik ved døden i japansk krigsfangenskab den 8.juli 1943. En dramatisk og ret trist krigshistorie med en sørgelig slutning, idet løjtnant Skovsøs mor, Elisa, for det første meget sent fik besked om sønnens død i Singapore, nemlig i 1946, og da hun fik besked, fik Udenrigsministeriet dateret hans død forkert, til januar 1942. Det har formentlig skyldtes forkerte eller manglende oplysninger. Det korrekte tidspunkt var 8.juli 1943 ifølge SOE.
Før vi sluttede foredraget kom vores foredragsholder med en yderligere og særdeles interessant oplysning. Han sagde nemlig at Mindebogen i Holmens Kirke manglede en del navne- for der var langt flere danskere end først antaget, i allieret krigstjeneste. Med andre ord burde der laves et tillæg til Mindebogen.
Der var også en middagsandagt i Holmens Kirke idag ved den fremragende Marie Ørgaard. Og hun talte blandt andet om folks generelle mismodige stemning, med især klimaet som hovedemne, i øjeblikket. Jeg husker ikke citatet helt korrekt, men det gik nogenlunde således: “Det er blevet så slemt at selv politikere er begyndt at skrive om at måske er det ikke helt så galt”.
Det er en meget interessant observation. For implicit i den ligger jo også erkendelsen af at politikerne har været nogle af de værste til at tegne et dommedagsbillede af fremtiden- som de forøvrigt stadig buser ud med ved enhver given lejlighed.
Jeg tror ikke på at der overhovedet er en klimakrise. Så jeg er ikke omfattet af nogensomhelst form for tvangstanker om at “der skal gøres noget” eller “handling nu!”-mantra. I det støttes jeg af en afhandling, som 1.609 forskere fornylig har udgivet, deriblandt 2 Nobelpris-modtagere, som har overskriften “Der er ingen klimakrise”.
Den afhandling kommer man nok ikke til at høre meget om i den statskontrollerede danske presse, hvor statsstøtten afhænger af de holdninger, der gives udtryk for. Her er kun én mening tilladt og hvis du ikke har den samme mening, er du ikke “velkommen i klubben”. Danmark har de facto Berufsverbot, ligesom på så mange andre områder, mod mennesker, der ikke følger den officielle magtstrukturs kurs, udstukket af politikerjuntaen.
Og hvorfor skriver jeg så “juntaen”? Fordi politikerne har påtaget sig ansvar og beføjelser, samt frataget os, befolkningen, en masse rettigheder og undergravet Grundloven, igennem de seneste mange årtier, i en grad, så man nu må betragte befolkningen i stor grad som havende meget få reelle rettigheder og ikke meget frihed tilbage.
Jeg forstår personligt intet af hvordan folk kan blive ved med at finde sig i de forhold, vi har her i landet. Men det kunne jo blive emnet for en længere artikel, som ikke vil kunne have andet resultat end det, der svarer til at råbe midt i en storm. Det er som om alt bare betragtes som en naturlig udvikling- og den naturlige udvikling går i en mere og mere autoritær retning- som alle finder sig i og finder deres plads i.
Og nu tilbage til mit yndlingsemne, for denne artikel skal lige have en vin-drejning. Jeg smagte igår en dagligdags-rødvin fra Sydafrika, nemlig Leeuwenkeuil Family Vineyards Silverboom Shiraz-Merlot 2024, dvs høstet i foråret 2024, fra Swartland, Western Cape. Jeg skal- igen- gøre opmærksom på at jeg pt repræsenterer en organisation, der er involveret i salget af denne vin- og at denne organisation breder sig hele tiden og kan potentielt kan sælge langt flere mærker end nu. Men nu til vinanmeldelsen- den kommer her:
Leeuwenkuil Family Vineyards
Silverboom Special Reserve Shiraz-Merlot 2024
Swartland
Western Cape rød
Sydafrika
Alkohol: 15,0%
Jeg har aldrig været den store fan af Syrah/Shiraz-Cabernet Sauvignon blandinger. Jeg har altid syntes at disse to, klassiske og fantastiske druer, nærmest “bedøver” eller “annullerer” hinanden, når man blander dem.
Det samme er til gengæld IKKE tilfældet med Syrah/Shiraz og Merlot! Her supplerer de berømte druer hinanden- og det gælder også i denne vin fra Leeuwenkuil Family Vineyards; en Shiraz-Merlot på enorme 15,0% alkohol.
Næsen er stor, med flotte, in-your-face sorte peberaromaer og på samme tid en slags hidsighed og en lækker blød frugtmix med både mørke og røde frugter. Der er en ungdommelig, nærmest energisk glycerinfyldt følelse over næsen og det virker meget rent, sundt og frisk.
På paletten får man et flot skud sort peber- meget Syrah stil her, men man fornemmer også meget klart den underliggende Merlot-charme. Dette følges med det samme op af en bølge af volatil syre, som dog ikke virker forstyrrende- den tilføjer bare en ekstra dimension. Midterpalette og afslutning er energisk, med den unge frugt og krydderier, og ret lang. Virkelig imponerende for en dagligdags-rødvin.
Det er ikke en vin med stor kompleksitet og dybde, men en vin med en ligepå-og-hårdt approach, f.eks. til den store weekend-(peber)bøf med fed sovs eller vintersæsonens sammenkogte gryderetter. Jeg kunne også snildt se den til en sommergrillbøf med flødekartofler. En glimrende rødvin fra Swartland, som jeg gensmager i aften, hvorefter jeg enten vil ændre på smagenoten, afhængig af om jeg nu får andre indtryk, eller lade anmeldelsen stå uændret, hvis der ikke er nye indtryk. Men det korte af det lange er at denne vin giver et imponerende flot indtryk i øjeblikket. Jeg tænker også at vinen godt lige kan bruge et år eller to til at bløde en smule ud, så der er også potentialemulighed her.
Points: 87+
Omtalt i denne artikel:
Holmens Kirke, København: Hjemmeside:
https://www.holmenskirke.dk/
Leeuwenkuil Family Vineyards, Swartland, Western Cape, Sydafrika- hjemmeside:
https://www.leeuwenkuilfv.co.za/