Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

27.januar 2002: Hornbæk: Familiebesøg og smagning af Château Mouton-Rothschild 1993 Pauillac 🍷


Foto: Château Mouton-Rothschild 1993, Pauillac, Bordeaux. Hornbæk 27.januar 2002. Billede taget af Vindiktatoren.

Denne artikel er skrevet 20.februar 2025.

Hvad åbner man af vin, når der er familiebesøg?
Hvis man spørger Vindiktatoren, så fyrer man en rigtig dyr vin af og håber at høre nogle fine kommentarer til oplevelsen af vinen. Og det kom der faktisk også på denne januar-lørdag, hvor jeg fandt på at åbne en flaske af selveste Château Mouton-Rothschild. Godt nok ikke en af de legendariske årgange, men mindre kan også gøre det, når der er tale om Mouton.
Maden var, som sædvanlig, fremragende, med klassisk oksemørbrad, stegt andepaté, haricots verts, ovnbagte kartoffelbåde og en fed bearnaisesauce ovenpå!
Jeg var lidt spændt på hvordan Mouton 1993 ville opføre sig. Dels var det stadig en ung Mouton og dels havde denne årgang, ligesom de to foregående, fået ret hård kritik af de toneangivende vinanmeldere. Men jeg var mere og mere af den mening at vines kvalitet, eller det, man opfatter som kvalitet, ikke var en absolut sandhed, men ret afhængig af hvem, der anmeldte den. Der kunne jo- og kan stadig- være kolossal forskel på forskellige anmelderes opfattelse af en vins kvalitet. Hvad skal man udlede af det? Først og fremmest synes jeg at man som vindrikker skal finde sin egen smag. For det er oftest det, der afgør hvad man opfatter som kvalitet. Og før jeg kommer ud i et større foredrag, så er det nok det budskab, eller det “takeaway”, jeg vil levere her, før jeg kommer med anmeldelsen herunder.

Château Mouton-Rothschild 1993
Pauillac 1.Grand Cru Classé
Bordeaux rød
Ret mørk.
Fine aromaer med klassisk Pauillac-blyantstift, solbær, en smule tannin i næsen, urtede grønne tørrede, men også lidt mere spicy krydderier, og en generel følelse i duften af balance.
På paletten en harmonisk balanceprofil, med perfekt tilpasning af syren til frugten, fin dybde, stadig en del tannin- men dog ikke så fast mere- middelfyldig, med lidt velhængt kød. Det er umiddelbart faktisk en ret tilfredsstillende og forholdsvis åben Mouton; jo, der er tannin, men vinen kan godt drikkes nu. Til kødretten passer den perfekt. Forholdsvis lang afslutning. Ikke så kompleks. Kommer det mon med alderen? Ikke sikker, men vil lade tvivlen komme vinen til gode. Jeg kan huske at jeg helt klart var ganske tilfreds med denne Mouton 1993 og jeg overvejer om jeg var for konservativ/hård med min pointsangivelse, men det her var altså, hvad jeg landede på:
Points: 89+

Omtalt i denne artikel:
Château Mouton-Rothschild, Pauillac, Bordeaux:

Château Mouton Rothschild