Foto: Villa Sandahl Rajnai Rizling 2020, Badacsony, Balaton, Ungarn, i glasset, 4.april 2025, Vindiktatorens Bunker, København.
Jeg har købt nogle vine fra Winen.eu, et dansk firma, der specialiserer sig i ungarsk vin. Ejeren, Kasper Hovmand Christensen (og jeg har sikkert slået til lyd for hans virksomhed før, men jeg gør det gerne igen) er en ekstremt dedikeret og detaljeorienteret mand, som hver måned udsender en abonnementspakke med 3 vine til dem, der har tegnet abonnement. I denne måneds pakke er emnet Riesling- altså den “rigtige”, autentiske Riesling, i modsætning til sidste måneds fokus på den “falske” Riesling, nemlig den, der hedder Olaszrizling- men som jeg, efter at have smagt bare en af vinene i pakken, måtte konstatere, kan producere virkelig fremragende kvalitetshvidvin!
Hr Christensen udsender ligeledes hver måned en ekstremt detaljeret gennemgang af vinene i abonnementspakken. Og jeg mener virkelig ekstremt detaljeret- han gennemgår hver vin med en dybtgående smagenote og fortæller om sine egne oplevelser med vinen. Det er meget professionelt og velarrangeret. Og sådan lader det til at være med alt, hvad der foregår omkring winen.eu. Når man modtager sin abonnementspakke, er den ligeledes ekstremt godt pakket ind, med vinene så godt beskyttet at selv meget hårdhændet behandling af postbude eller andre ikke kan skade indholdet. Og så følger der en flok papirer med, hvor man opdateres omkring det, som Winen kalder “Månedens Destination”, altså månedens vinpakke.
Det er meget fascinerende og der er meget historiefortælling involveret. Og netop historiefortællingen, og den kendsgerning at Ungarn i dén grad er vågnet op som vinland, er noget af det, der gør det så spændende, som det er nu, at følge med i udviklingen. Dagens vin er en Riesling- altså en af de “ægte”, eller som de kalder den i Ungarn “Rajnai Rizling”, fra Badacsony-området ved Balaton, fra en ejendom, som forøvrigt ejes af to svenskere, Anders og Krister Sandahl, som har kaldt deres ejendom for Villa Sandahl. Området, hvor vinene dyrkes, byder på vulkansk undergrund, hvilket ifølge Kasper Hovmand Christensen resulterer i en vin, der er rig på en markant mineralitet samt en flot syre og, usædvanligt for Riesling, men typisk for netop ungarske Rieslinger, en stenfrugtspræget frugtprofil.
Etiketten til aftenens vin, meget stærkt præget af den nordiske mytologi, med Odin´s hest som etikettetegning, viser de svenske ejeres forkærlighed for den nordiske mytologi.
Hvad så med mit indtryk af vinen? Jeg regner med at smage den over to mindst to dage, med en opdatering med pointsangivelse i morgen lørdag eller søndag.
Villa Sandahl
Rajnai Rizling 2020
Badacsony
Balaton hvid
Ungarn
Alkohol: 13,0%
En forholdsvis bleg farve sammenlignet med mine forventninger, jeg tænkte at den ville være mere typisk lysgylden. Til gengæld fik jeg ret i at der ikke ville være grønne toner- vinen er jo trods alt 5 år gammel nu.
Lige ud af flasken og i glasset stak jeg næsen i denne vin og tænkte med det samme “Riesling”. Den arketypiske, sprødfriske citrus-lime-dominerede næse sprang op af glasset. Den blev akkompagneret af en let følelse af en honningagtig fornemmelse. Hvis der var en stenfrugtsagtig tilstedeværelse, som ejeren af Winen talte om, så syntes jeg måske, den var ret diskret nu.
Man fornemmede også en del struktur, gule æbler og en vis fedme bagved den initielle friskhed. Mineralitet? Check. Helt klart. Og den var flot og tydelig, sammen med en ligeledes tydelig dybde.
Fin lang afslutning med de sprøde citrustoner som lige nu mest markante.
Jeg gensmager i morgen lørdag og søndag og her vil der komme en opdatering med pointsangivelse samt yderligere indtryk.
Søndag den 6.april kl 14.30:
Så er gensmagningen af Villa Sandahls Riesling igang og den foregår sammen med lækker lakserand og et glas sort rogn ovenpå stegt toastbrød! En kombination, der allerede må konstateres at fungere godt! Friskheden og mineraliteten møder rognen rigtig fint og den fedlige stil i lakseranden, med godt med smør under, supplerer denne Riesling fint, selvom jeg måske ikke helt synes, den er så fedlig som Kasper Hovmand taler om i sine smagenoter. Der er en del friskhed og sprød syre og jeg synes godt, man kan mærke at det er “rigtig” Riesling, man drikker her. Til gengæld kan jeg godt følge ham i at der er en nødde/mandel-komponent, ligesom i visse Chardonnays.
Der er som sagt en lækker, lækker citrustone igennem hele affæren, som der skal være i en Riesling. Hvis jeg nu skal udfordre mig selv lidt i hovedet, så sidder jeg lidt og spekulerer på om jeg ville kunne identificere oprindelseslandet, hvis jeg ikke kendte det på forhånd. Og det tror jeg ikke nødvendigvis. Det næste spørgsmål er om jeg ville gætte på Tyskland som oprindelsesland. Og det er jeg heller ikke sikker på. Den lidt fedlige stil i vinen ville muligvis få mig til at hoppe af den tyske Donau-flodpram og over i måske et gæt på en Pinot Grigio-hvidvin fra Italien; men der ville jeg nok heller ikke gå hen, for der er trods alt for meget syrlig friskhed til sådan et gæt.
Og nu bortfører jeg lige min egen artikel et øjeblik, for en pointe, som jeg har drømt om at offentliggøre i mange, mange år! Jeg lover at komme tilbage med yderligere smagenoter om lidt:
Apropos Donau så har vi her for en gangs skyld et navn, der er ti gange smukkere på tysk end på engelsk! Det ruller så flot i munden og tankerne om bølgeskvulp, flodpramme og feelgood-situationer med mennesker på sightseeing ned ad floden..🤗.. tænk bare “An der Schönen Blauen Donau” og svøm hen til det fantastiske nummer. Og overvej så det følgende:
Det engelske navn for Donau. Behøver jeg at sige mere. “Danube”??!! Det lyder nærmest som navnet på et stykke tyggegummi eller ligefrem på et smågiftigt industrielt spildprodukt!.. 🤔
Nå, men tilbage til “business”.. smagenoten!
Jeg kan godt lide “Odin’s Horse”. Den har fin karakter og jeg synes ikke nødde/mandelkomponenten forstyrrer. Nogle gange bliver sådan en komponent irriterende, fordi den ligefrem skurer mod tungen og paletten og eliminerer velsmagen i vinen, men her er den fint integreret og kommer til at mildne efterhånden som årene går. Og vinen her kan sagtens ligge i en del år. Vinen slutter fint og afbalanceret af, med den læskende, mundrensende og velsmagende citrustone i sin flotte mineralske indpakning.
Points: 88+
Omtalt i denne artikel:
Winen-hjemmeside:
https://winen.eu/
Villa Sandahl, Badacsony, Balaton, Ungarn-hjemmeside:
https://villasandahl.hu/