Foto: Vangsgaards Antikvariat 14.april 2025, Fiolstræde, København. Billede taget af Vindiktatoren. Vi er klar til Hans Bonde’s foredrag om den danske riddertid. Vinen i glasset bliver anmeldt længere nede i artiklen.
Det var overordentlig interessant i Fiolstræde her tidligere på aftenen. Historikeren Hans Bonde, der ellers mest er kendt for at forske i nutidige emner og især idræt, holdt foredrag om et begreb, som praktisk taget ingen danske historikere før har beskæftiget sig seriøst med og som jeg ikke just tror folk kender til overhovedet, nemlig den danske riddertid i middelalderen (!), fra ca 1100 til op i 1500-tallet, som ellers er et område, som burde være genstand for meget større interesse end den nuværende- som jeg vurderer til at være tæt på nulpunktet. Alene det at der var en reel riddertid med store stævner og ridderturneringer her i landet, og med danskere, der tog rundt i Europa til sådanne turneringer, lader overhovedet ikke til at være generel viden rundt omkring i Danmark.
Men Hans Bonde, der har fået hjælp af 10 andre historikere til sin bog af samme navn som foredraget, kunne her til aften fortælle om hvor KÆMPEstort det her faktisk var i Danmark. Det var nemlig helt gigantisk. Rent faktisk var det sådan i hundredevis af år at der ikke kunne foregå en større begivenhed i det danske kongehus uden at der var en tilhørende ridderturnering- og Bonde har fundet bekræftende dokumentation på mindst 50 større turneringer, hvilket vil sige at der ganske sikkert har været mange flere. Der har sågar været ridderturneringer midt inde i centrum af København, i “Vingården”, dvs det område, der idag udgør dels Vingårdstræde og en del af Magasin du Nord og Kongens Nytorv!! Med andre ord, så var det altså ikke kun englændere og franskmænd, der red rundt med lanser og stødte hinanden af hestene, i kamp om enten en ungmø, for æren eller for kristendommen.
Foredraget var ekstremt fascinerende, Hans Bonde er desuden en exceptionel og energisk fortæller. Og hvis jeg skal komme med et gæt, så tror jeg at der vil komme “en hel del” fokus på denne, fuldstændig oversete tid, fra både historiske medier og massemedier i den kommende tid. Det er en del af Danmarkshistorien, der faktisk altid, af den ene eller anden grund, er blevet komplet ignoreret, men som, især lige nu, har en stor mulighed og sandsynlighed for at komme rigtig meget til danskernes opmærksomhed.
Men som det tit er ved offentlige arrangementer som dette foredrag, så var der naturligvis også lidt mad- og drikkevarer, som tilhørerne kunne forsyne sig med. Blandt andet vin. Og apropos vin og dagens foredrag, så mente Hans Bonde, på mit spørgsmål efter foredraget, at kunne bekræfte at der rent faktisk blev dyrket vin i “Vingården”, midt i København- ved Kongens Nytorv!
Til foredraget idag var der to vine at vælge imellem og de var begge boksvine. Så læserne her bliver nu udsat for den første boksvin-anmeldelse her i avisen! Og det sker, fordi vinen for det første havde årgang- der stod klart og tydeligt “Vintage 2023” på boksen- og for det andet en appellation. Dette var en hvidvin fra Rheinhessen. Betingelserne for en anmeldelse her i avisen er dermed opfyldt.
Ernst Ludwig
Riesling Medium Dry 2023
Rheinhessen hvid
Tyskland
Alkohol: 11,0%
Fin grøngylden farve.
Duften var frisk og sprød med en god citrusfornemmelse og lidt lime/frisk æble-twist.
På paletten fin vinøsitet, tydelig Riesling-karakter med flot syre og den klassiske friske følelse i vinen, tilsat en let, frisk æbleagtig sødme. En ret simpel, men vellavet og veldrikkende hvidvin, som med sin lave alkoholprocent (11,0) også gav en hel del fra sig i dybde. Det er nemlig det, lavalkoholiske hvidvine kan. Der var en følelse af velsmag hele vejen igennem og alkoholen føltes kun let.
Hvis jeg ikke havde vidst at dette var en boksvin, så havde jeg gættet på flaskevin og nok også gættet på at det var en Riesling eller en Sauvignon Blanc; den havde rigtig fin druekarakter.
Pointsvurdering? Ja, det skal den også have. Og den bliver ret høj.
Points: 85
Omtalt i denne artikel:
Ernst Ludwig, Rheinhessen:
Jeg kan ikke finde en hjemmeside for producenten.
Hans Bonde, historiker:
https://lex.dk/Hans_Bonde
Vangsgaards Antikvariat:
https://www.vangsgaards.dk/