Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

31.december 2016- del 1: Ordrupvej: Nytårsaften 2016 med stort fiske- og skaldyrsoverflødighedshorn, med en vigtig lektie lært..


Foto: Henri de Villamont Chassgane-Montrachet 1er Cru Les Chenevottes 2006, Côte de Beaune, Bourgogne hvid. Billede taget på Ordrupvej 31.december 2016 af Vindiktatoren.
Hvad ville denne spændende 1er Cru Bourgogne byde på til fiskebordet? 🤗

Velkommen til miniserien “31.december 2016”. Dette er del 1 ud af 2 afsnit og 2.afsnit udkommer i den nærmeste fremtid.
Denne artikel artikel er skrevet 24.april 2025.

Nytårsaften, årets sidste aften, er, selvfølgelig også for Vindiktatoren, altid et godt tidspunkt at tænke tilbage på det forgangne år, reflektere over livet- og drikke en hel del rigtig god vin!! Sådan var det naturligvis også i 2016, hvor mad- og vinplanen var som følger:
1. Østers naturel med Guy Charlemagne Grand Cru Brut-champagne fra Le Mesnil Sur Oger, uden årgang.
2. Det store fiskebord med hvid Bourgogne (den afbildede Bourgogne fra de Villamont)
3. Krondyrmørbardsaften med to flasker Pomerol fra henholdsvis 1982 og 1989.
4. Til årsskiftet kl 23.59 en yderligere servering af østers, denne gang med Mumm Brut Champagne uden årgang OG Moêt & Chandon Dom Pérignon 2006 Champagne.
De to champagner uden årgang er i forvejen ekskluderet fra vurdering fordi de ikke er årgangsvine, men jeg vil dog sige at de begge var aldeles fremragende, især Guy Charlemagnes Grand Cru-champagne var formidabelt flot.

Det omtalte “store fiskebord” var en virkelig stor servering, så det tog noget tid at fremstille. Men det var også anstrengelserne værd med alt muligt lækkert, blandt andet hummer, stegte kammuslinger, kaviar og meget andet. Maden var fabelagtig. Og til det skulle der naturligvis en fremragende Bourgogne på bordet. Jeg havde været i Meny Jægersborg Allé 44 og finde denne Bourgogne 2006er. Og hvordan gik det så?..

Henri de Villamont
Chassagne-Montrachet 2006
1er Cru Les Chenevottes
Côte de Beaune
Bourgogne hvid
Jeg blev lidt overrasket, da det viste sig at proppen forholdsvis ubesværet røg ned i flasken (!), da jeg berørte den med proptrækkeren! Det er aldrig et godt tegn. Og det var det heller ikke her. Et eller andet sagde mig at der var fejl på flasken, da det skete.
Det havde jeg ret i. Vinen var blevet nærmest mørkeorange; en farve, der ikke kunne ses udefra. Og duften afslørede at denne hvide Bourgogne desværre var oxideret. Ærgerligt. Og det var den eneste hvide Bourgogne, jeg havde hjemme på dette tidspunkt, for jeg har altid fokuseret meget på rødvine, mens hvidvine var noget, jeg havde liggende til lejligheder som denne- og kun i ental.
Jeg måtte bide i det sure æble og erkende at der ikke ville blive hvid Bourgogne-smagning til fiskebordet. Siden da har jeg lært lektien og altid sørget for at have en backup-vin af samme slags liggende.
Points: NV

Nu håbede jeg på bedre held med dagens to Pomerol-vine. Nytårsmåltidet bød på et ufatteligt lækkert stykke krondyrmørbrad med mundvandsinducerende tilbehør, såsom shiitake- og portobellosvampe og andelever.
Pomerol’erne blev fundet frem..

Château Rêve d’Or 1982
Pomerol
Bordeaux rød
Det er efterhånden ret sjældent, man finder 1982 Pomerol-vine, så da jeg lokaliserede denne for mig fuldstændig ukendte Pomerol i skatkammeret i Vinobles store Krystalgade-butik i København, slog jeg til med det samme.
Mørk farve, men helt klar i kanten.
Stor duft, der med det samme signalerede “1982 Pomerol!”. Liflige, næseforkælende fløjlsbløde, dybe, rige mørke frugter, med den der silkebløde karakter, som man nærmest kun finder i Pomerol. Som en parfume, der stiger op fra flasken!
På paletten er vinen nøjagtig lige så lækker, som duften antyder; en rig, silkelækker vin, der smyger sig om tungen og forkæler smagsløgene med sin charme. Flot dybde. Tanninen er blødt op. Syren er perfekt integreret. Vinen har en lang midterpalette, med de flotte mørke brombær/blommefrugter, som Merlot er så fabelagtig til at smage i retning af. Der er denne uforlignelige charme, der er diskrete grønne krydderier, lidt forfinet thé og der er først og fremmest en utrolig flot præcision og definition af, hvilket budskab, denne vin vil levere, nemlig klasse og charme.
Afslutningen er temmelig lang og kombinationen med denne vin og det lækre kød og tilbehør er lige i øjet!
Set i bakspejlet var jeg måske ikke højt nok oppe med pointsene, men det var altså min vurdering denne aften.
Points: 92

Château Rêve d’Or 1982 Pomerol mindede mig lidt- eller meget!- om den storslåede Château La Conseillante 1982, også fra Pomerol, som vi smagte Juleaften 1999. Ikke helt så spektakulær, men den nærmede sig altså!
Kunne aftenen blive på samme niveau med den næste Pomerol? Eller måske ligefrem løftes til et endnu højere niveau?..

Slut på del 1.

Omtalt i denne artikel:
Mumm Champagne, Champagne- hjemmeside:
https://www.mumm.com/en-ww/

Champagne Guy Charlemagne, Le Mesnil Sur Oger:
https://www.champagne-guy-charlemagne.com/index.html

Henri de Villamont, Bourgogne:
https://www.henridevillamont.fr/

Château Rêve d’Or, Pomerol, Bordeaux- hjemmeside:
Chateau Rêve d'Or