Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

25.-26.april 2025: København: En 1996 Saint Chinian hensætter mig i 1990er-stemning! 🍷


Foto: Château Gragnos 1996, Saint Chinian, Roussillon, i glasset. Vindiktatorens Bunker, København, 25.april 2025. Læg mærke til den flotte, aldrende tawny-farve i vinen.

Endnu en ældre supermarkedsvin var til smagning i denne weekend hos Vindiktatoren. Denne gang handlede det om det gamle supermarkedshit Château Gragnos fra Saint Chinian, Herault, nær Béziers i Roussillon. Vinen er så, sjovt nok, tappet på flaske af négocianten “Grands Vins de Gironde” i Saint Loubés, Bordeaux.
Jeg mener at kunne huske at have set dette slots vine promoveret en hel del af COOP-butikker i 1990erne; helt nøjagtigt SuperBrugsen, som ofte havde kassetilbud på vinen her, til en favorabel pris.
Uanset hvad, så kunne jeg godt lide farven på vinen, da jeg holdt den op mod lyset. Jeg mener jo selv at være en “vin-hvisker”, der bare ved at se på en flaske rødvin, kan regne ud om vinen smager godt nu. Og jeg syntes, farven så flot ud.
Maden? Det skulle selvfølgelig være fed bøfaften med tyk bearnaisesauce, så vi kunne hjælpe klimaet.. 😆😆😆
Under alle omstændigheder så ville det her blive spændende. Jeg havde dog på forhånd den forventning at vinen levede i bedste velgående, for det syntes at at kunne konstatere ud fra farven.
Ville jeg så få ret i det?
Smagningen startede fredag og blev afsluttet i går, lørdag aften og her er mine indtryk:

Château Gragnos 1996
Saint Chinian
Hérault
Languedoc-Roussillon rød
Alkohol: 11,5% (!!)
Klassisk aldrende tawny-farve, med uden brunlige nuancer.
Det første store chok, i forhold til de tal, man ser idag på dette område, var alkoholproducenten på 11,5! Det er et niveau, som man ellers kun ser på rødvine fra 1970erne og tilbage. Det skulle blive rigtig spændende at se, hvilken indflydelse det ville have. Mit gæt var at der ville være en god dybde i vinen pga det lave alkoholniveau.
Duften afleverede øjeblikkeligt et kæmpe budskab! Fadnoter, velhængt kød, mørke frugter med lidt spids-syrlige afarter; friske indtryk, sorte krydderier.
På paletten bliver jeg øjeblikkeligt ført tilbage til 1990erne, med den markant lave alkohol, som åbner for en flot dybde, hvor den høje syre arbejder fint sammen med krydderierne og frugten, samtidig med at disse komponenter arbejder om muligt endnu bedre sammen med kødet og fedmen fra min oksemørbradsbøf med bearnaisesauce og bagte portobellosvampe med blåskimmelost!
I 1990erne havde jeg mange hyggenygge-måltidstunder med min far og vores mange bøf- og rødvinsaftener, hvor vi dyrkede gamle klassiske MGM- og Warner Brothers-film. Denne vin fik mig fuldstændig ført tilbage i vinstemning til dén stemning, og den rødvinsstil, der var fremherskende dengang, med en klart mere tør baggrund i rødvinen (det føltes som om restsukkerniveauet var lavere dengang) og en mere klassisk, syrlig stil i denne faktisk ret fyldige rødvin, som, med sin tydlige fadlagrede stil og fedlige og samtidig skarpsyrlige fremtræden, alligevel virkede i fin harmoni og balance. Det var faktisk rigtig fornøjeligt. Og imponerende for en rødvin i denne prisklasse at levere på dette niveau i en alder af 29 år, men det bekræftede jo bare igen min påstand om at ikke alene kan supermarkedsvine ligge- de kan også ligge i mange år og udvikle sig, hvis de bare bliver lagret ordentligt!
Points: 90

Omtalt i denne artikel:
Jeg har ikke kunnet finde nogen info om producenten og ikke en eneste artikel, hvor denne vin, altså en vin med nøjagtig samme etikette, er afbildet, andre steder.