Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

9.maj 2025: København: En sydafrikansk Western Cape Cabernet Sauvignon fra 1996!🍷


Foto: River Isle Western Cape Cabernet Sauvignon 1996, Sydafrika, i karaflen. Vindiktatorens Bunker, København, 9.maj 2025. Billede taget af Vindiktatoren.

Endnu en vin fra det store lot, som Vindiktatoren fik adgang til tidligere på året, af perfekt opbevarede, ældre supermarkedsvine, hvoraf en del af dem kommer fra Irma. Og det gælder også denne sydafrikaner fra 1996, dvs en 29 år gammel rødvin fra Western Cape.
Det er en Irma-import fra 1990erne, fra før jeg selv arbejdede for Irma. Og selvom jeg handlede i Irma på dette tidspunkt så må jeg indrømme at jeg ikke kan huske dette mærke. Men det gør jo egentlig bare det hele endnu mere interessant..

Der var en del problemer med proppen. Jeg kunne mærke at den føltes lidt blød og den knækkede så over under mit forsøg på at trække vinen op. Og proppen var så blød at jeg endte med at måtte skubbe resten af den ned i vinen og dekantere. Men det lykkedes til sidst at få hældt vinen over.
Til aftensmad havde jeg valgt nogle glimrende oksefilet-bøffer med godt tilbehør så nu var spørgsmålet bare, hvordan denne Western Cape-sydafrikaner ville klare sig..

River Isle
Cabernet Sauvignon 1996
Western Cape rød
Sydafrika
Som man kan se på etiketten, så er den ret slidt. Det gælder også bagsiden, hvor alkoholprocenten plejer at stå- og den kan ikke ses. Men jeg gætter på at vi ligger i området omkring 12,0-12,5%.
Fremskreden farve, med antydninger af tawny, men også stadig en del rødt. Klar i kanten, men ret dybrød ellers.
Jeg kunne med det samme mærke at denne vin ville have haft mere kant og grip for ca 10 år siden- duften opførte sig lidt “luftigt”, som om at man her sad med en vin, der havde toppet. Det, der kunne konstateres, var en mild, frugtig duft med tørrede grønne krydderier og både mørke og lidt lysere, røde bær. Duften bar også præg af en vin, der føltes svindende i grip.
På paletten var der egentlig lidt mere at komme efter. Frugten havde helt klart overlevet og tog faktisk lidt på under smagningen, selv til denne bøfaften med blandt andet fed bearnaise-sauce. Men vinen opførte sig mere som en Bourgogne Pinot Noir end som en oversøisk Cabernet Sauvignon. Det var som om, den havde tabt vægt i løbet af årene og i mellemtiden blevet forvandlet til en mere “moderne” vin, med mild frugt og en let og liflig syre i baggrunden. Men der var dog også stadig lidt struktur og en del substans, i en vin, der også viste dybde og længde i smagen. Vinen levede stadig og den levede ganske okay, selvom den havde forandret sig fra formentlig en temmelig fyldig, typisk bøfvin til en mere subtil og skrøbelig størrelse nu.
Det var ikke en stor, kompleks oplevelse (som jeg faktisk har haft med visse ældre supermarkedsvine!) men ganske fornøjelig, selvom jeg synes at den, når det kommer til stykket, har mistet for meget af sin natur til at kunne afgive det korrekte udtryk.
Pointsvurderingen bliver så baseret på det udtryk, den afgiver nu. Ikke sammenlignet med det udtryk, den burde afgive, men på det udtryk, den viser som vin. Og selvom man kan konstatere at vinen stadig lever og egentlig også lever udmærket, så er det stadig ikke en stor oplevelse.
Points: 78.

Jeg gensmager i løbet af weekenden og ændrer pointsangivelsen, hvis jeg finder ud af at jeg synes, jeg har været for hård i bedømmelsen.

Omtalt i denne artikel:
Jeg har ikke kunnet finde info om River Isle eller producenten bag denne vin.