Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

17.-18.maj 2025: København: Vignerons de Cahors Cuvée Prestige 2004🍷Smagning over to dage med konklusion søndag 18.maj🍷


Foto: Vignerons de Cahors Cuvée Prestige 2004 i glasset, Vindiktatorens Bunker, København, 17.maj 2025. Billede taget af Vindiktatoren.

Jeg fortsætter min række af smagninger af ældre supermarkedsvine med denne Cahors fra 2004. Smagningen blev indledt igår lørdag og jeg kan lige så godt afsløre med det samme at vinen er lyslevende! De 21 års alder har blødt tanninerne op, men vinen virker ikke alderssvækket, så en smagning over to dage virker på sin plads. Her er mine indtryk fra igår:

Vignerons de Cahors
Cuvée Prestige 2004
Cahors rød
Alkohol: 13,0%
Druesammensætning: Malbec – Merlot
Restsukkerindhold pr liter: 2,0 gram. Vinen er tør.
Temmelig mørk i farven, men lys i kanten.
Flotte mørke bær i en rig duft, med fadkarakter. Der er et lækkert krydderimix og også en frisk tone over duften, der får en til at tænke at denne vin kommer til at forekomme levende på paletten.
I første omgang syntes jeg, der var en karakter ved vinens duft, der fik mig til at tænke i retning af højrebreds-Bordeaux, med en mild, blød, men stadig meget flot grip-agtig kvalitet. Med andre ord Merlot-agtig.
Idag, søndag, forstår jeg, hvorfor dette indtryk kom frem. Der er rent faktisk Merlot i vinen. Meget spændende.
På paletten genkender jeg også Merlot’en, med fine blommekarakter-kvaliteter, mens Malbec-komponenten er mere kantet, med mere direkte frugtsyre og en mere krydret og urtet stil.
Vinen lader til at være usvækket, trods sine 21 års alder.
Der er en fin, mellemfyldig stil i denne fint tørre rødvin, som er meget elegant og velafbalanceret. Det er meget Bordeaux-agtigt. Og når man smager Cahors er det svært at lade være mere at sammenligne med en af områdets bedste, Prins Henriks Château de Caïx- undskyld, Cayx. Her ville jeg nok kalde Caïx/Cayx for en mere bondsk, grundet, strukturel og jordagtig vin, hvor denne Cahors fra Vignerons de Cahors har mere blødhed og knap så meget struktur. Men den har alligevel rigeligt.

Søndag 18.maj kl 21.25:
Jeg gensmager nu denne Cahors 2004 live og her er mine indtryk:
Det første, jeg kan konstatere, er at vinen kun virker marginalt mindre markant end i går aftes. Alle indtrykkene, som var ret imponerende, er intakte- måske en lille smule mindre tydelige.
Syren, som var fint markant igår, er også fint markant idag, men den integrerer fremragende i balancen, hvor vinens øvrige komponenter også harmonerer flot.
Tanninerne er stadig tilstede, men jeg synes, man kan mærke at det er et spørgsmål om nogle få år, før vinen når sit optimale drikkevindue.
Der er stadig et godt grip i vinen, med en lidt krydret frugtsyrekomponent; en kvalitet, som jeg synes er ret kendetegnende for Malbec. Det er en fremragende madvin- og selvfølgelig især til rødt kød, men vinen kan sagtens drikkes til en mindre markant madkombination. Jeg er ikke i tvivl om at lam også er et godt match.
Frugten er imponerende- i flot samspil med syren og tanninerne.

Kl 21.40: Afslutningen er middellang, med en nu lidt tiltagende tannisk tone og et pift frisk frugtsyre. Måske undervurderer jeg vinens levedygtighed, for lige nu lader det til at tanninen faktisk er tiltaget i effekt siden i går aftes, hvor jeg åbnede vinen. Dér smagte jeg vinen til en bøfret med rødt kød og måske var det det, der neutraliserede et indtryk, som jeg måske ville have opfattet som mere tannisk end jeg gjorde til at begynde med.
Der er også kommet en lidt jernagtig tone ind på paletten, med en næsten metallisk undertone.
Eftersmagen hviler længe på paletten- subtile krydrede, let syrlige og grønne toner emanerer.
Dette er stadig en solid, vellavet rød Cahors efter 21 år.
Kl 21.48: Jeg kunne skrive at det her var imponerende og uventet. Men sagen er den at det ikke er uventet. Det har altid været mit indtryk at rødvine fra Cahors, ligesom dem fra Bordeaux, kan henligge længere tid end nogen kan forestille sig. Selv de billige.
Det her var/er en fin bøfvin, som jeg så nok desværre mere af i denne årgang, men det var sjovt at prøve og en fornøjelse at smage.
Points: 87

Omtalt i denne artikel:
Vignerons de Cahors- hjemmeside:
Jeg kan ikke finde nogen hjemmeside for denne producent og er lidt i tvivl om dens nuværende eksistens, så vinen her må altså stå som smagt uden nogen speciel viden om producenten.