Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

Serie: 24.maj 2025- del 1: København City: Jeg lader op til en stor dag..


Foto: En ny, smart high-tech løsning til nedløbsrør, set i Pilestræde (tror jeg nok, det var) lørdag 24.maj 2025. Ja ja, kom ikke her og sig at vi ikke kan følge med i smarttech-industrien her i landet.. 😆
Billede taget af Vindiktatoren.
Jeg kunne faktisk have valgt et godt vinbillede til denne artikel, da jeg på min morgenvandring gennem København faktisk så en flaske, som nattefolket havde konsumeret- en Grand Cru Alsace Riesling 2022 Kirchberg de Barr, fra Meckert! Men denne ide med støvlen var så sjov at se på at jeg ikke kunne lade være med at bringe dette foto i stedet!

Velkommen til Del 1 af artikelserien “24.maj 2025”.

Dagen igår var på forhånd fra min side udnævnt til at blive en stor dag, hvad angik vinsmagning og smagenoter til avisen her.
Og jeg må også i dén grad sige at sådan gik det også.
Derfor tænkte jeg, her til morges, da jeg fik lidt overblik over de smagte vine, at jeg nok, for første gang i et stykke tid, måtte “bryde dagen op” i bidder og lave en lille serie. Så nu kommer der altså sådan en serie, hvor den første del her omhandler det, man vel kan kalde “opvarmningen” til den store dag.
For det, der ihvertfald lå fast fra dagens start, var at jeg ville ende ude på Frederiksberg, hvortil Otto Suenson Vin, der jo ellers har adresse i Dronningens Tværgade, henlagde sit 145-års jubilæum, nemlig på 4.sals terrasse i det kolossale Frederiksberg Center!
Det arrangement, viste det sig, da jeg ankom til centret, var flyttet til tredje sal. Men heldigvis blev det da stadig gennemført. Det endte så med at jeg måtte opdele dén smagning i etaper, med en kaffepause lagt ind imellem, da det var en fem-timers marathonsmagning.
Men dagen startede, som en god lørdag morgen skal starte, med morgenandagt i Domkirken ved Steffen Ringgaard Andresen, hvorefter jeg naturligvis skulle varme op med en morgenkaffeslabberads på en af de lokale kaffebarer, efterfulgt af mere kaffe og en ostebolle andetsteds. Denne morgenseance er særdeles vigtig for opladning af batterier og mental parathed, samtidig med at jeg får læst det ugentlige økonomiske nyhedsbrev fra økonomen John Mauldin, “Thoughts From The Frontline”. Mauldin er særdeles velskrivende og selvom jeg ikke er enig med ham om alt, så er hans nyhedsbrev en fremragende måde at få indtryk fra forskellige sider på, da han inddrager observationer fra en række andre kendte økonomer og finansanalytikere i sit brev. Det er virkelig god læsning.
Men ved omkring 11-tiden denne lørdag tænker jeg jo selvfølgelig at det er på tide at komme igang med arbejdet, nemlig vinsmagning. Og nede i Kaffe-Thé-Vinkælderen kunne jeg fortsætte min analytiske tilgang til denne dag hos Torben Bruun. Vi talte blandt andet om den store butiksdød i det centrale København, og selvom vi hurtigt kan blive enige om, hvad årsagen til dette er (som jeg også har skrevet om andetsteds), så ville vi også hurtigt kunne blive enige om at som det politiske miljø er i København i disse år, så er der ikke meget, man kan gøre ved det. Som jeg ser det, så handler det ganske enkelt om at københavnerne skal lade være med at stemme dumt. De skal stoppe med at lade hovedstaden gå i opløsning og det gøres meget nemt. Stop med at stemme på kommunister, socialister og mennesker, der i deres indre, er dybt totalitære.
Sværere er det faktisk ikke engang imellem. Men sådan her har det forholdt sig i over hundrede år i hovedstaden og selvom folk har fået syn for sagn gang på gang på gang på gang, så bliver de ved med at stemme på de samme hver gang, i en ukuelig tro på at tingene falder anderledes ud denne gang.. 🙄 ..
Nå, men efterhånden som Torben og jeg snakkede, fik han pludselig den ide at jeg skulle smage en rosé. Og det sagde jeg da ikke nej til..

Château La Vivonne 2024
Bandol
Provence rosé
Alkohol: 13,5%
Klassisk laksefarvet, denne rosé. Men det var ikke den “nyklassiske”, skrøbelige Provence rosé-stil her, med fin syrlighed igennem hele oplevelsen og lette toner. Her var mere fylde og syren, der dog trods alt var særdeles frisk og tydelig nok, var ikke så meget i forsædet som i de Provence-roséer, der baserer sig på den mere “forfinede”, eller raffinerede stil, som området er blevet særdeles kendt- og elsket- for, især over de seneste 10-15 år.
Som René Langdahl også gør opmærksom på i sin podcast “Vin For Begyndere og Øvede”, sammen med Jonas Landin, så er netop denne roséstil, med de laksefarvede roséer, blevet så dominerende, at man efterhånden ser alle prøve at efterligne den. Og (min tilføjelse her) måske passer den ikke så godt ind i f.eks. Bandol’s vine, hvor man nok forventer lidt mere fylde.
Og netop det synes jeg så faktisk også at man får her i denne Bandol fra Château La Vivonne, her i en årgang 2024. Det er selvfølgelig stadig en lækker, “saftig” stil med flot syre, men frugten dominerer lidt mere her end i de fleste andre Provence roséer. Og det, må jeg så igen sige for mit eget vedkommende her, fungerer altså også bedst med Bandol. Den skal have lidt mere frugtfylde og en anelse mindre syrlighed.
Det er meget vellykket og jeg er fan. Okay, vi bevæger os ikke helt på det samme charmeniveau som f.eks. i en Pinot Noir-baseret rosé-Sancerre eller Bourgogne, men denne rosé har stadigvæk masser af charme- og mere fylde.
Points: 88

Omtalt i denne artikel:

Kaffe-Thé-Vinkælderen, Rosenborggade, København:
https://ktvin.dk/

Château La Vivonne, Bandol, Provence- hjemmeside (og den er flot!):
https://www.vivonne.com/