Foto: Aftenens store overraskelse, Gamla Sauvignon Blanc 2018 fra Galilæa. Jeg havde ikke ventet at en Sauvignon Blanc fra Israel kunne opføre sig så sprødt, frisk og lækker-syrligt.
Juleaften 2021. Den foregik i Rødovre og jeg mødte op med en hel del julevine, heriblandt en, som jeg ikke havde forsøgt mig med før, men som vi skulle prøve før den store julemiddag. Her plejer vi at smage noget hvidvin til madlavningen. Når jeg har haft noget med, så har det været Chardonnay, men det er ikke familiens favorit- det er Sauvignon Blanc. Så nu prøvede jeg at stille op med en af mine israelske favoritmærker, Gamla fra Galilæa, med deres Sauvignon Blanc.
Golan Heights Winery
Gamla Sauvignon Blanc 2018
Galilæa hvid
Gyldengrøn i farven. Lidt overraskende, for vinen var 3 år gammel nu.
Flot klassisk Sauvignon Blanc-duft med friske, sprøde citrus/lime-toner og på paletten en opløftende mundfriskende stil, med lækker syre, overraskende frisk, i forhold til mine forventninger om en knap så tydelig friskhed, netop fordi vinen er fra Israel. Men man glemmer jo tit at Golan Heights´ vine kommer fra det formentlig køligste område i landet, oppe i højderne, hvor det sagtens kan være ret køligt om natten en hel del af året. Der var fin dybde og en lang, flot sprød-syrlig eftersmag. Dybt imponerende. Det var lige før, man følte sig hensat til Loire med denne flotte Galilæa Sauvignon Blanc.
Points: 90.
Til den store middag var der Rhône, Pomerol- og mere Galilæa..
Pierre Amadieu
Gigondas
Grand Romane 2015
Rhône rød
Alkohol: 15,0% (!)
Når Amadieus store Gigondas-rødvine får lidt alder, så runder de faktisk forholdsvis hurtigt meget af og bliver særdeles elegante. Og det gælder utroligt nok også denne Grand Romane 2015, der, på trods af sine særdeles høje 15,0% alkohol, alligevel var på et rigtig godt sted. Jo, der var masser af saft og kraft, og vinen var meget fyldig, men som med alle Amadieus vine, så er kendetegnet formidabel balance og fremragende elegance. Flot midterpalette med klassisk kværnet sort Rhône-peber og flotte, forholdsvis krydrede, men stadig enormt elegante og balancerede indtryk, med frugtmix med en sød-syrlig kant. Flot struktur og lang afslutning med frugten, krydderierne og elegancen i fokus, samtidig med at vinen fungerede rigtig godt til julemaden. Samtidig var der stadig potentiale, for der var endnu lidt tannin, mens balancen var formidabel og vinen virkede ikke fuldmoden endnu.
Points: 91+.
Efter denne succes- videre til den næste succes! 🍷
Château Feytit-Guillot 2015
Pomerol
Bordeaux rød
Mørk til kanten, kun en smule lys der.
Lækker næse med flot afrundede mørke frugtindtryk og et lille pift af sødme.
På paletten stadig lidt crunchy tanniner, som dog virkede forholdsvis venlige, flot rig frugt, ganske fin struktur, flot dybde med kaskader af lækker frugt, perfekt balanceret syre og en charmerende lang afslutning. En fremragende Pomerol med helt sikkert en fremragende fremtid.
Points: 92.
Og nu til min juletradition, israelsk rødvin til anden. Men i 2021 ville jeg, i stedet for domænets Syrah, prøve deres Merlot og se om den også passede godt til maden..
Golan Heights Winery
Gamla Merlot 2018
Galilæa rød
Alkohol: 14,5%
Buldermørk. Stor, stor, flot solbær/blomme-duft, der gav mindelser om den just smagte Pomerol. Her var vi bare ude i noget lidt kraftigere, med lidt højere alkohol. Men igen, ligesom med Amadieus Gigondas, så gjorde det ikke rigtig noget med alkoholen, for det helt klart styrende element her var den flotte, rige frugt, strukturen, dybden, en fin balancerende syre og de moderate tanniner, der gjorde at vinen var “open for business”. En meget insisterende Merlot, der spillede på kraft, vedholdenhed, grip og længde, med en lang afslutning, der havde appel, især i retning et match med kraftig mad, som vi sad med her.
Endnu en gang kunne man bare blive imponeret af disse vine fra Golan, som bliver bedre og bedre år for år. Og potentialet er også fint, for de sprøde tanniner og den fine balance i vinen sørger formentlig for en perfekt modningsperiode.
Points: 90+.
Efter denne perlerække af succeser var det tid til risalamande og portvin..
Krohn Colheita 2005
Oporto Tawny
Douro
Klassisk tawny-teglstensfarve. Lidt afdæmpet duft i forhold til at man sidder med en Krohn. På paletten virker vinen som sædvanlig kraftig i angrebet og derefter ekstremt charmerende, med den lækre flydende karamel-kerne og den endeløse struktur og dybde. Men der er også noget tannin og for en gangs skyld virker Krohn Colheita lidt bitter i forhold til risalamanden, man kan fornemme kontrasten mellem rettens meget søde, bløde og mørke, men også frisk-syrlige kirsebær, og Krohns let tanniske lyse, karamel- og især nøddeagtige komponenter. De passer ikke helt sammen. Men som vin plejer Krohn Colheita jo bare at tage hovedrollen og så glemmer man at matchet risalamande-colheita ikke er optimalt. Sådan var det ikke helt denne gang. Måske skulle man prøve en ruby/vintage port til næste jul? Men under alle omstændigheder, så er Krohn Colheita 2005 endnu en fremragende årgang i perlerækken af Krohn Colheitas.
Points: 91++. (Ekstraordinært potentiale).
Omtalt i denne artikel:
Golan Heights Winery, Golan, Galilæa:
Château Feytit-Guillot, Pomerol, Bordeaux:
Ser ikke ud til at have en selvstændig hjemmeside, men her er en omtale af slottet på den danske hjemmeside 1855cru.dk:
https://www.1855cru.dk/shop/45-chateau-feytit-guillot/
Pierre Amadieu, Rhône: https://www.pierre-amadieu.com/en/
Krohn Port, Oporto, Douro: https://krohn.pt/
Både Château Feytit-Guillot Pomerol og Pierre Amadieus Rhône-vine forhandles af Erik Sørensen Vin i Danmark: https://eriksorensenvin.dk/vinbutikken/