Foto: Moillard Chassagne-Montrachet 1er Cru La Grande Montagne 2014, Bourgogne. Vindiktatorens Bunker, København, 15.jaunar 2022.
Denne artikel er skrevet 19.oktober 2024.
Min familie beskriver det på følgende måde: “Vi andre beslutter, hvad vi skal spise og så køber vi en vin, der passer, til- Vindiktatoren beslutter, hvad han vil drikke og så køber han noget mad, der passer, til!”
Det kan der vel godt være noget om.😆Ihvertfald var de to vine på forhånd givet til aftensmaden denne dag- den hvide Bourgogne skulle naturligvis have selskab af en flok østers og så syntes jeg, det ville være spændende at se, hvordan den røde, en Gevrey-Chambertin, ville kombinere med en lammeret. Nu er Gevrey-Chambertin jo kendt som den “fyldige” Bourgogne, med lidt mere farve, fylde og tannin, så jeg syntes, udsigterne for succes var ganske fine..
Maison Moillard
Chassagne-Montrachet 1er Cru 2014
La Grande Montagne
Bourgogne hvid
Tiltagende gullig farve og ingen grønne toner mere.
Næse med let citrus, mineralske indtryk og- marcipan?!
På paletten; god mineralitet og dybde, diskret citrus og en smule fadindtryk. Og så kom denne marcipanagtige komponent så igen ind i billedet. Ligesom en hakket nøddemasse, der denne gang er skåret helt fint ud og nu har taget hele turen til det endelige produkt. Den let-sødlige tone irriterede mig, må jeg indrømme- og så ovenikøbet i denne 1er Cru hvide Bourgogne, jeg havde købt i Irma. Men det er ikke helt sjældent at finde denne tone efterhånden, jeg har også detekteret den i andre hvide Bourgogner og tænker at det er noget, der går væk med alderen- som denne Grande Montagne så tilsyneladende ikke havde nok af, på trods af dens nu 8 år på bagen.
Der var også en udtalt fedme over vinen og jeg syntes ikke at definitionen og dybden helt klarede marcipanelementet. Jeg tænker at man skal give denne vin lidt yderligere tid, måske er der faktisk snart på nippet til at gå ind i sin modne fase. Lige nu mangler den lidt, hvilket også fremgår af min score- men den klarer stadigvæk mødet med østersflokken fint, det var bare lige den der marcipan..
Points: 87+?
Nu håbede jeg på lidt mere held med dagens røde Bourgogne..
Maison Louis Jadot
Gevrey-Chambertin 2015
Côte du Nuits
Bourgogne rød
Farven var ret mørk for en Bourgogne, men for en Gevrey-Chambertin passede den meget godt- selvom jeg dog har set og smagt andre Gevrey-Chambertins, der har optrådt på en væsentlig mildere og mere Marsannay- eller ligefrem Vosne-Romanée-agtig måde.
Frugttonen på næsen er næsten mørk her, sammen med en udtalt fadtone.
På paletten fortsætter den mørke frugt, mens fadet er forholdsvis diskret. Det, der ikke er diskret her, er så strukturen og tanninerne! Det her er en meget “fast” Gevrey-Chambertin, hvor tanninerne, selvom vinen nu har 7 år på bagen, IKKE har tænkt sig at løsne op endnu. Tværtimod så skurer de nærmest mod tungen, som en fast blok, der ikke rigtig bevæger sig nogen steder i den første del af smagningen- og heller ikke den anden!
Det er lidt ærgerligt, for man kan mærke at under overfladen så ligger der altså en charmebombe her, med flot frugt og dybe indtryk, mens vinen også har en lang afslutning. Og så passede vin- og mad-matchet faktisk rigtig fint her.
Jeg tror, der er et ret stort potentiale her. Når vinen bliver moden, kommer den til at eksplodere i charme!
Jeg får den idé at stille vinen til side til gensmagning over de følgende dage. Det ender med at jeg gensmager i elleve efterfølgende dage! Jeg følger derfor op på denne smagning i en senere smagenote, men jeg giver vinen points her efter den måde, den fremstod på denne 15.januar 2022.
Points: 89+
Omtalt i denne artikel:
Maison Moillard, Bourgogne:
https://www.moillard.fr/fr/
Maison Louis Jadot, Bourgogne:
https://www.louisjadot.com/