Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

26.januar 2022: En situationsrapport fra coronadiktaturets (foreløbigt) sidste tid, med smagenoter på fremragende franske vine..


Foto: Château Belair 2003 Saint Emilion, Bordeaux. Vindiktatorens Bunker, København, 26.januar 2022.

Denne artikel er skrevet 20.oktober 2024.

26.januar 2022 var endnu en dag i coronadiktaturets vold.
Samfundet segnede under de totalitære love, men i det mindst lakkede det mod enden, da den ellers stærkt totalitære regeringsleder, der intet problem havde haft med både at se stort på Grundlov, proportioner og folks frihedsrettigheder, og havde kørt en vild og voldsom hetz mod den “farlige” samfundsgruppe, “de uvaccinerede”, og som jeg egentlig ventede ville gå hele linen ud sammen med de andre coronastats-hardlinere rundt omkring i verden, der også havde fundet ud af at hele dette autoritære coronadiktatur var et fremragende middel til at få knægtet oppositionen, lige pludselig, på trods af at alle partier i det danske “folke”-ting gik ind for coronadiktaturet og samfundsstemningen meget vellykket var vendt mod “de uvaccinerede”, i en grad så det på en prik lignede hetzen mod jøderne i 1930erne- folk troede på alle løgnene og var generelt set klar til at åbne koncentrationslejre til os, for at få os af vejen- ja, så havde regeringsjuntalederen chokerende meddelt at samtlige restriktioner ville blive ophævet 1.februar 2022!
Alle ordentlige og pæne danskere var chokerede og vantro over dette “svigt” fra den person, hvis navn jeg ikke gider gengive her, da jeg ikke gider sprede dårlig stemning 😆😆😆

Nå, men vi skulle jo stadig “lige” udholde de sidste dage med coronadiktaturet- og det var jo slemt nok.
26.januar var en fridag for mig. Jeg havde taget en dag fri fra markedet (fuldtids daytrading) og besluttet mig til at tage en afslapnings-, film- og gourmetdag/aften. Men selvfølgelig kunne jeg da ikke lade være med at følge med både generelle nyheder og financielle nyheder.
Her er nogle af overskrifterne denne dag- med mine kommentarer:
Ritzau:
“Detailsalget faldt tungt i december 2021”
Ja, det siger sig selv når man tvinger folk til at gå rundt med mundbleer, vise “pas” for at gå ind i en café/restaurant og hvad man ellers fandt på for at tvinge folk til at lade sig indsprøjte med de lidet testede substanser fra Pfizer, Moderna og hvad de andre Big Pharma firmaer ellers hedder.. så falder detailsalget nok en hel del..
C25-indexet lå denne dag omkring 1.750.
Ritzau igen: “Intel vinder årelang retsstrid mod EU-kommissionen”
EU havde anlagt en tyndt begrundet retssag, hvor de påstod at Intel havde brugt unfair metoder mod konkurrenten AMD. En bevisbyrde, som Kommissionen ikke havde kunne løfte.
Mere Ritzau:
“Carlsberg holder øje med situationen i Ukraine”
Vi kender vist alle udgangen på dén historie. Rusland invaderer Ukraine, Carlsberg ender med at miste alle deres russiske fabrikker, som Rusland bemægtiger sig. Heldigvis har dette eventyr dog i det mindste
ikke kostet firmaet livet.
En anden nyhed på dagen: “Tyskland sender 5.000 hjelme til ukrainske soldater” (fra mediet “RANSquawk” gennem mit feed på Saxo Bank).
Således orienteret kunne jeg begive mig i kast med dagens vigtige gøremål; filmkiggeri og gourmetmad og -vin.😄📈📈

Jeg startede med Bogart-actionsfilmen “Across The Pacific” for jeg ved ikke hvilken gang. Til den skulle jeg have noget ordentlig mad- den stod på dagens første servering- østers naturel. Og hvad drikker man selvfølgelig til østers?

Bouchard Pere & Fils
Chassagne-Montrachet 2018
Côte de Beaune
Bourgogne hvid
Fin lysgylden farve, stadig med en smule grønne toner, diskret citrus og lime, ellers meget konservativ og tilbageholdende i duften.
På paletten fortsætter den fine citrus/lime-tone, dog ikke specielt dominerende. Her er det mere en mineralsk komponent, der sætter ind, af den flintede slags.
Afslutningen er lang, men forholdsvis tilbageholdende. Det er som om vinen her stadig er for ung, i en alder af 4 år. Jeg har tit oplevet med mineralske vine at de nærmest virker lidt “mutte” og lukkede.
Det lader til at vinen her skal bruge lidt mere tid, måske et par år eller tre, før den begynder at imponere for alvor.
Points: 89+

Uanset vinens lidt mutte fremtræden, så er østers/hvid Bourgogne-kombinationen altid vellykket. Jeg var tilfreds og min hyggenyggedag med Bogart-film kørte også på skinner; Across The Pacific var slut og jeg var ikke i tvivl om, hvad næste Bogart-fim skulle være; naturligvis “Ridderfalken”, med den uforlignelige Mary Astor, som også er med i Across The Pacific, Peter Lorre (ikke med i Across The Pacific) og Sydney Grennstreet (som har en stor rolle i Across The Pacific), sammen med bla Barton MacLane, Jerome Cowan, Ward Bond, Lee Patrick, Elisha Cook Jr (som spiller den billige gangster Wilmer) og mange flere fremragende skuespillere.. ja og så naturligvis Bogart!
Til denne film spiste jeg tapas. Og nu skulle “eksperimentet” prøves. 11 dage forinden havde jeg nemlig åbnet en Louis Jadot Gevrey-Chambertin 2015, der, på trods af sine 7 år på bagen, havde været temmelig håbløst lukket på dagen.
Vinen havde nu stået samfulde 11 dage i køleskabet med prop på og jeg tænkte at den nu enten måtte være forholdsvis drikkeklar- eller totalt oxideret. Det her var spændende. Men først den originale smagenote fra den 15.januar 2022:

15.januar 2022: Vindiktatorens Bunker, København: Hvid Bourgogne og østers- og rød Bourgogne og lam✌️

Ville Bourgognen være klar nu?

Louis Jadot
Gevrey-Chambertin 2015
Côte de Nuits
Bourgogne rød
Jeg var temmelig overrasket, da jeg fandt ud af at vinen for det første overhovedet ikke så ud til at være oxideret (!), og for det andet så holdt både konstruktion, syre og især tannin sig fuldstændig som da jeg sidst havde smagt vinen den 15.januar s.å.!
“Det kan simpelthen ikke være rigtigt”, tænkte jeg, og lod vinen stå lidt i glasset. Jeg måtte åbenbart give det hele lidt mere tid, så jeg ventede 20-25 minutter med næste slurk.
Så var der til gengæld også sket en smule. Denne Gevrey-Chambertin havde rent faktisk bevæget sig en smule og bød nu på en lidt mere åben næse, med mørke frugter og en forsmag på fremtiden for paletten, med frugten, der charmerede lidt i periferien, mens de rå kanter med en del tannin dog stadig var dagens hovedret.
Efter halvanden time var vinen nu i en tilstand, hvor man syntes at åbenheden var relativt god. Og den får lige et ekstra point i forhold til smagningen den 15.januar, men dens bedste tid ligger stadigvæk ude i fremtiden.
Points: 90+

Til aftensmaden denne dag havde jeg købt lækker lammemørbrad, små kartofler, grønne padron-snackpeber og en andemousse fra Irma til at komme oven på bøffen.
Vinen hertil skulle være en 19 år gammel Saint Emilion. I mellemtiden kunne jeg naturligvis ikke lade være med at kigge nyheder og vejr. Et par temperaturobservationer fra denne dag:
København, Danmark: 7 graders varme og opholdsvejr.
Betlehem, Israel: 3 graders varme og snebyger! Det er den omvendte verden..😆😆

Château Belair 2003
Saint Emilion 1er Grand Cru Classé
Bordeaux rød
Stadig fin mørk i farven, men helt klart lys i kanten.
Lækker, blød Merlot-charme i duften; brombær/blommer, fint afbalanceret fadtone, mørke krydderier, flotte lange dufttoner.
På paletten fortsætter den lækre, indsmigrende frugt på den fløjlsbløde måde, men med masser af saft, kraft og bid. Der er også en fin, frisk syre til at akkompagnere frugten.
Tanninen er for aftagende, men kan dog godt mærkes og det er ikke fordi denne vin på nogen måde er på vej ned. Den lever fint i øjeblikket og der er en god fedme i frugten, dyb struktur, god længde. Fin, lang afslutning. Jeg er helt og aldeles tilfreds. Og denne Belair 2003 spiller fint sammen med både Bogart-filmen og den lækre mad.
Det er ikke dens store, kæmpekonstruerede Saint Emilion med enorm kompleksitet, jeg sidder med her, men en solid, vellavet vin.
Points: 92

Ved slutningen af sådan en dag kan man ikke andet end at være glad. Også hvad angik coronadiktaturets snarlige slutning. Måske var hetzen slut nu, så vi “uvaccinerede” snart måske igen kunne færdes frit, uden at tænke på om man blev afhentet og tvangsvaccineret og/eller sat i “vaccinenægter-lejr”? Et eller begge af disse scenarier havde ikke undret mig. Og mange folk er faktisk stadig så svinske rundt her i landet omkring at de går ind for sådanne nazi-tiltag!
Nå, men man kan jo håbe på det bedste- måske kommer fornuften og den sunde mistillid til autoriteter engang tilbage i folks hoveder, for lige nu har vi et rædselsfuldt samfund, hvor autoritetstroen desværre har kronede dage- ligesom i 1930erne..
Og hvorfor skriver jeg så “coronadiktaturets FORELØBIGT sidste tid” i overskriften?
Fordi politikerne har opbygget en rammelov, så de kan genaktivere vanviddet med et øjebliks varsel, til enhver tid, og med enhver bortforklaring. I England, for eksempel, har den tidligere regering erklæret at “klimaforandringerne udgær en trussel mod folkesundheden”. KAn I se, hvor det her bærer hen? Man kan til enhver tid genaktivere inddragelsen af borger- og frihedsrettigheder på ubestemt tid.
Sikke et herligt, frit samfund, vi har.. og mennesker, som de er flest, stemmer stadig på de traditionelle partier. Netop de partier, der har været årsagen til denne katastrofe!

Omtalt i denne artikel:
Bouchard Pere & Fils, Bourgogne:
https://www.bouchard-pereetfils.com/

Maison Louis Jadot, Bourgogne:
https://www.louisjadot.com/

Château Belair, Saint Emilion, Bordeaux- idag Château Belair-Monange:
https://www.belairmonange.com/