Foto: Guimaró Finca Meixeman 2019 Ribeira Sacra, Galicien, og Château La Garde 2016, Pessac-Léognan, Bordeaux, Kjær & Sommerfeldt Vinbar, København, 2.april 2022.
Hvis man siger galicisk vin, vil dem, der kender lidt til spanske vine og vinregioner nok nævne regionens fabelagtige hvidvine på Albarino og Godello-druerne. Men hvad så med en rødvin på Mencia, Brancellao, Merenzao, Garnacha (Grenache), Mouratón og Sousón? Var det noget?
De fleste har måske hørt om Mencia og Garnacha. Resten af druerne- nej, vel? Så da jeg så Guimaró Finca Meixeman 2019 på vinkortet denne lørdag blev jeg nysgerrig.
Selve området, Ribeira Sacra, ligger ca stik øst for Vigo. Det gjorde mig straks nervøs- for så dårligt som det lokale fodboldhold fra Vigo, Celta, har spillet de foregående år i La Liga, med et hold, der efter min mening uden problemer burde ligge i den øverste halvdel af rækken, så måtte man ikke håbe at deres manglende præstationer havde indflydelse på det nærliggende vinområde.. 😆😆
Ja okay, spøg til side og der er nok nogle nede i Vigo, der ikke syntes det var sjovt.. og hvordan kan jeg lave grin med Celta og den stakkels- og fantastiske- Iago Aspas, der i dén grad har medvirket til at holde Celtas niveau højt nok til at beholde pladsen i den bedste række??!.. fy skamme.
Efter på den måde af mig selv at være blevet sat på plads og belært om Celtas niveau på fodboldbanen, vil jeg gå til dagens vinoplevelser. Måske skulle vi vende spørgsmålet om- spiller Finca Meixeman Guimaró 2019 på La Liga-niveau?
Guimaró Finca Meixeman 2019
Ribeira Sacra
Galicien rød
13,0% alkohol
Mørk i kanten (et tegn på at vinen ikke er moden), og ellers er farven på vinen som en Pinot Noir..
Diskrete og milde røgede aromaer af fad, sammen med toner af mørke bær.
Lidt Syrah-agtig sort peber krydrer også næsen.
Frisk og samtidig blød og afrundet smag med en anelse let underliggende bitterhed, som fortoner sig hurtigt. Det sorte peber og de krydrede toner fortsætter i smagen og samtidig er der en vis blidhed over vinen, der leder tankerne lidt hen på en rødvin fra det nordlige Rhône. Den røgede tone er ikke så tydelig i smagen, her er det friskheden og frugten, der dominerer mest.
Fin balance mellem rig frugt, syre og tanniner, som er forholdsvis bløde allerede; syre og frugt lader til at skulle bløde op ude i fremtiden, og jeg fornemmer også en lidt “stilket/grenet” tone, ligesom i nordeuropæiske og danske vine. En egenskab, som nogle ikke kan lide. Sådan har jeg det ikke.
Der er en del fylde inde bag den bløde facade og tanninerne kommer lidt tydeligere frem til sidst, hvilket tegner godt. Det samme kan siges om den velintegrerede syre.
Vinen slutter ungt og hidsigt af med de friske, syrlige toner og med tanninen mere tilstede, men også med stadig meget elegante frugtindtryk.
Jeg lader vinen stå et kvarter og gensmager her for at se om der er en ny udvikling- og det er der. Nu er afslutningen mere præget af elegance, med fine fad- og frugttoner og tørrede krydderier, mens det grenede/stilkede element nærmest er forsvundet. En stor forandring, og en, der tyder på at vinen er i sin formende fase og nærmest arbejder med sig selv i øjeblikket. Fascinerende!
Jeg må konstatere at Ribeira Sacra rent faktisk har stemplet ind på vin-verdensscenen og også i Spaniens Vin-La Liga, med denne fascinerende rødvin!
Points: 89+.
Nå, men en dag uden en Bordeaux på vinbaren er jo slet ikke en dag, vel?
Château La Garde 2016
Pessac-Léognan
Bordeaux rød
14,0% alkohol
Bælgmørk til kanten. Koncentreret og stor næse med brombær, solbær, cerut-agtige undertoner, mørk chokolade og lidt fad.
I smagen er solbær- og brombærfrugten i øjeblikket dominerende og rig med en flot frugtsymfoni, samt et tannisk (men ikke for tannisk) og fyldigt men alligevel elegant og afrundet præg, sammen med fine ristede fadtoner.
Afslutningen præges stadig temmelig meget af tanninen, der forekommer lidt strid, også her 1 1/2 time efter opskænkning af glasset.
Efter ca 3 timer kommer syren lidt mere frem, samtidig med at frugt- og fadduften dominerer i næsen. En vin, der kan nydes nu, med fyldige madretter, men som har et stort lagringspotentiale. Alkoholen er på 14,0% og føles fint integreret og ikke forstyrrende for oplevelsen.
Points: 90+.
Og vi runder dagen af med en vin, som jeg forventede ville charmere- det synes jeg også, den gjorde:
Louis Jadot Beaune rouge 1.Cru
Clos des Ursules 2017
Bourgogne rød
13,5% alkohol
En anelse lys i kanten, men stadig ung at se på.
Glycerin-agtig friskhed i duften, sammen med søde lyse kølige hindbær- næsten hindbærmarmeladeagtige- og samtidig syrlige og stadig lyse frugtige toner, men faktisk også med en anelse af lidt mørke bær, suppleret af let ristede fadtoner.
I smagen finder man lyse syrlige bær og de ristede fadtoner fortsætter også i smagen, samtidig med at den fornemmelse af en let sødme i frugten, som var i duften, også viser sig her. En smule tannin, i god balance med vinens øvrige elementer, er der også, hvilket viser potentialet.
Afslutningen er ret lang og præget af den meget imponerende glycerinagtige friskhed, en frisk og balanceret syre og frugt og en smule tannin, altsammen i fin balance, hvilket lover godt for fremtiden.
Points: 90+.
Kjær & Sommerfeldt: www.kogs.dk
Finca Meixeman, Ribeira Sacra, Galicien: Har tilsyneladende ingen hjemmeside.
Château La Garde, Pessac-Léognan, Bordeaux:
https://www.dourthe.com/entity/chateau-la-garde/
Maison Louis Jadot, Bourgogne: https://www.louisjadot.com/