Vindiktatorens Avis – Le Tour du Vin🍷

Seneste indlæg

3.september 2022: Kjær & Sommerfeldt Vinbar: Bourgogne-dag! Jadot Chablis Les Clos 2019 og Gevrey-Chambertin 2017..


Foto: Louis Jadot Chablis Les Clos 2019 på Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt, København, 3.september 2022.

Det er ikke hver dag, man kommer gående ind i vinbaren efter sin sædvanlige lørdagsrutine og finder ud af at der er Grand Cru Bourgogne på smagning!! Det var selvfølgelig et særdeles hårdtslående argument for at prøve denne, den mest berømte Chablis fra selveste Grand Cru Les Clos..

Louis Jadot
Chablis Les Clos 2019
Hvid Bourgogne
Gylden med et strejf af grøn.
Diskrete og forfinede smøragtige, men ikke direkte fede, toner, med en let og diskret røget tone, sammen med et meget elegant og præcist citruspræg.
Citrusen går igen i smagen, sammen med en lille antydning af hyldeblomst og lidt fersken i baggrunden.
I forhold til andre Chablis’er er denne Les Clos mindre mineralsk, lidt mere citruspræget (man kommer næsten til at tænke Riesling) og mindre fadpræget. Den har så et lidt mere smøragtigt præg (næsten helt Meursault-agtig på det område) og er måske lidt mere diskret, forfinet og præcist defineret.
Efter lidt over en halv time i glasset er citrusen lidt tydeligere i smagen i forhold til de øvrige komponenter og knap så elegant og præcis.
Og efter ca en time i glasset synes jeg at citrusen bliver endnu mere tydelig, i en grad så hvis jeg smagte vinen blindt nok helt klart ville gætte Riesling. Overraskende. Ved ikke hvad jeg skal synes om det, mest især fordi jeg foretrækker Beaune-Bourgognerne, fordi de har mere stenet mineralitet og klart mere fad til at balancere frugten og syren, samt visse andre Chablis’er fordi de også har mere stenet mineralitet i forhold til syren.
Afslutningen er lang med et kraftigt og dog på en eller anden måde luftigt citruspræg, som klinger langsomt ud. Så kvaliteten er der. Jeg kan bare ikke rigtig med den megen syre i øjeblikket, især ikke i forhold til fadet, der bestemt ikke er doseret kraftigt.
Points:89+?.
Jeg havde ikke lige regnet med at ende på et pointstal på under 90 for denne vin. Og jeg ved ikke rigtig hvad jeg skal mene om den. Jeg havde forventet langt mere mineralitet og mere fad, samt mindre citruspræg. Så for nu er jeg faktisk lidt skuffet. Men hvordan vil vinen udvikle sig? Undervurderer jeg den?
Det kan jeg heller ikke svare på. Derfor placerer jeg både et + og et ? efter anmeldelsen, da jeg jo er nødt til at tvivlen komme denne berømte vin til gode indtil videre.

Efter denne overraskende skuffelse så jeg at K&S Vinbar også havde Jadots Gevrey-Chambertin 2017 på kortet. Det ville være meget passende at fortsætte i Bourgogne og så med en rød Bourgogne, som jeg kendte og havde kunnet lide i andre årgange. 2017 havde jeg ikke smagt endnu, så…

Louis Jadot
Gevrey-Chambertin 2017
Bourgogne rød
Mørk til kanten.
Kæmpe og meget ekspressiv og samtidig luftig åben næse med milde dufttoner af knuste kirsebær og brombær samt diskret ristet fad og kværnet hvid og sort peber.
Alt dette går igen i smagen, hvor en fast underliggende tannin og en frisk diskret syre samt en lidt jordet tone, eller som man kalder det i vinanmelderkredse, “sous-bois”, med en traditionel underliggende struktur, der fremhæver dybden i vinen, danner en fin baggrund for vinens fine balance med frugten.
Denne 2017er virker mere moden end min identiske Jadot Gevrey-Chambertin 2015, som jeg har liggende derhjemme. Den var en “strid kunde”, da jeg smagte den tidligere i 2022, fordi tanninerne stadig dominerede hårdt i en vin, der ellers efter min mening har en glorværdig fremtid.
Afslutningen i denne 2017er er lang og lækker, med blød og omfavnende mørk frugt, perfekt balance og diskrete krydderier, i en harmoni, der klinger langsomt ud, mens man tænker “Lækkert”.. Points: 92.
Dagen i vinbaren sluttede simpelthen, som jeg troede, den ville begynde. Med en voldsomt fornøjelig Bourgogne. Så fik vi alligevel en happy end denne lørdag.

Kjær & Sommerfeldt: www.kogs.dk
Maison Louis Jadot, Bourgogne: https://www.louisjadot.com/