Foto: Fumey Chatelain Trousseau Le Bastard, Arbois, Jura 2018, i glasset på Kjær & Sommerfeldt Vinbar 24.september 2022.
Jeg kom, traditionen tro, ind på Kjær & Sommerfeldt Vinbar lørdag den 24.september 2022, efter min sædvanlige “Tradition & Terroir”-rutine med morgenandagt i Domkirken, kaffeslabberads på en café, morgenmad i Illum og en tur rundt i stormagasinet for at se om der var noget dér, der lokkede.
Det var der ikke, så jeg mødte allerede op på vinbaren lidt i halv tolv. Det betød så også at smagedagen kunne blive længere. Det gjorde den så også, jeg fik smagt 3 vine; 2 Jadot-Bourgogner- og en rødvin fra Jura.
Og i den forbindelse dukker den sure gamle forstokkede vinmand med et tilsyneladende åbenlyst sprogdommer-DNA og et overdrevet fokus på at belære sine landsmænd om korrekt udtale af franske stednavne lige op i mig; mange danskere tror at dette område hedder jura, udtalt [jura]! NEEEEEEJ!!🫵 Det gør det ikke. Korrekt udtale er: [shyrá]. Se i denne anledning den glimrende lille udtale-video fra Julien Miguel efter vinanmeldelserne, i omtalerne, om den korrekte udtale.
Louis Jadot
Auxey-Duresses hvid 2020
Côte de Beaune
Bourgogne hvid
Grøngylden ung farve.
Diskret og mild balanceret duft med en smule citrus.
Citrus’en er ret tydelig i smagen, mens fadlagringen først viser sit diskrete præg efter ca et kvarter i glasset, med en let røget tone. En smule blomsterpræg detekteres også på dette tidspunkt.
Denne Auxey-Duresses er klart mere syrlig end naboerne fra Meursault. Den besidder også nogle underfundige kvaliteter i sin mineralske dybde og især i eftersmagen/afslutningen, som varer temmelig lang tid og som får vinen til at forekomme læskende på en måde, så man slikker sig om tungen.. dén afslutning er faktisk så fascinerende at den er hele den samlede oplevelse værd. Og det får mig så også til at tildele vinen et + for potentiale.
Points: 90+.
Fremragende begyndelse. Og minsandten om ikke også Kjær & Sommerfeldt havde rød Bourgogne på kortet denne september-dag; ovenikøbet Premier Cru-rød..🙏🍷
Louis Jadot
Morey Saint Denis 2014 rouge
Clos des Ormes 1.Cru
Côte de Nuits
Bourgogne rød
Klar i kanten, fin Pinot Noir-farve, lidt mørkere end de fleste Bourgogner.
Blød, diskret og indsmigrende duft af milde urter, tobaksblade, røgede krydderier og også lidt blåbærtoner.
Ret fast i stilen, næsten lidt Cabernet Franc/Merlot/Pomerol-blommeagtig i stilen med markerede, tandcoatende tanniner, let krydrede og urtede toner og en fin baggrundssyrlighed i fin balance med vinens øvrige komponenter.
Frugten er lige nu, et kvarter efter opskænkning, stadig ikke vågnet helt op. Og da vinen er ret fyldig, så er det så også denne fyldighed- samt, stadigvæk, tanninerne- der dominerer og ikke hverken frugten eller syren.
Holder en smagepause på tre kvarter, mens jeg smager på den hvide Auxey-Duresses, for at se hvordan vinen udvikler sig.
Da jeg vender tilbage til Morey´en er vinen nu, efter denne ganske lange periode med iltning i det store, brede Bourgogne-glas, klart mere charmerende og blommeagtig, mens fadet, urterne og krydderierne også er mere fremtrædende. Tanninerne er så også stadig tydelige, så vinens fremtid bliver lang og der er helt klart potentiale til yderligere udvikling.
Points: 91+.
Og så var det jo at jeg faldt for fristelsen til, for en gangs skyld at træde væk fra min sædvanlige sti og bestille et glas Bordeaux. For idag havde man minsandten rød Jura (husk nu udtalen!) på kortet. Dét så spændende og interessant ud..
Fumey-Chatelain
Arbois rouge 2018 “Le Bastard”
Trousseau
Jura rød
Der er ovenikøbet angivet en høstdato på flasken. Druerne er helt nøjagtigt høstet 30.august 2019
13.5% alkohol
Pinot Noir-farve, dvs forholdsvis lys. (Se artikelfoto).
Dominerende og meget aromatisk, reduktiv og røget duft.
Luftig og elegant, “chewy” smag med lækre bløde og finsyrlige frugtindtryk fra den røde skuffe. Frisk og næsten litchi-agtig lækker syrlighed, med rigtig god dybde og en lang afslutning, hvor den friske frugt, syren og de meget bløde tanniner får vinen til at virke ekstremt udtryksfuld og charmerende.
Points: 90.
Dét var jo ret vellykket, må jeg sige. Anbefales klart herfra!
Omtalt i denne artikel:
Kjær & Sommerfeldt: www.kogs.dk
Maison Louis Jadot, Bourgogne: https://www.louisjadot.com/
Julien Miguels YouTube kanal med udtalelser af franske vinregioner mm.: Korrekt udtale af Jura:
https://www.bing.com/videos/riverview/relatedvideo?q=jura+pronunciation&mid=F20C46FE26AF8F0A2593F20C46FE26AF8F0A2593
Kjær & Sommerfeldts beskrivelse og factsheet til Jura-vinen:
https://www.kjaersommerfeldt.dk/vin/roedvin/fumey-chatelain-trousseau-le-bastard-jura-arbois-2018/p-1022912/
Fumey Chatelain, Jura: https://fumeychatelain.fr/