Foto: Fra venstre: Jadot Auxey-Duresses 2020 og Corton-Greves 2014 15.oktober 2022 på Kjær & Sommerfeldt Vinbar, Gammel Mønt, København.
Vinsmagning 15.oktober 2022 på Kjær & Sommerfeldt Vinbar:
Louis Jadot
Corton-Gréves rouge 2014
Grand Cru
Côte de Beaune
Bourgogne rød
Lys i kanten og typisk farve for en 8 år gammel Bourgogne Pinot Noir.
Meget stor og dyb næse med fine krydrede toner, lyse frugter og et diskret ristet præg fra fadet samt en anelse tobaksblade.
Liflig mild mælkesyrlighed i angrebet, hvor en dyb multilags-smag med lyse røde frugter og jordbær, det fint balancerede fad og krydderier, samt en let røget tone dominerer, efterfulgt af en lang afslutning med alle de førnævnte komponenter, som klinger langsomt og elegant ud.
Tydelige og let coatende, men samtidig støttende tanniner, der ikke som sådan modarbejder vinens nuværende øjeblikkelige charme. Og den øjeblikkelige charme er stor og tiltager for hvert minut, der går i denne smagning..
Ca 50 minutter senere er vinens næse endnu mere dominerende i glasset og især jordbær træder frem i den dybe multilags-næse, der bliver flottere og flottere.
Tyngden, strukturen, tanninerne og dybden i en klassisk rød Grand Cru-Bourgogne kommer virkelig frem her. Alting her er større, dybere og længere end i alle andre verdensdeles forsøg på at skabe lignende vinmirakler! Man bliver i det hele taget mere og mere imponeret og mere og mere charmeret, jo mere man smager på denne Bourgogne. Afslutningen er kolossalt lang og man sidder med en fornemmelse af perfekt balance og en nydelse, der er langt udover det sædvanlige. Der er desuden en ufattelig elegant, forfinet og skrøbelig men samtidig solid og holdbar karakter over vinen og de 8 år, som den har på bagen, føles tydeligt som en ekstraordinært løftende faktor, fordi vinen nu er lidt mere åben end den ville være i f.eks. 4-6-års alderen. Man kan nærmest sidde og “tygge” på vinens mange lag. Og der er desuden fint lagringspotentiale.
Vinen har også et meget ekspressivt udtryk, der efterlader en med en opfattelse af at den har “bid” og om nogle (få?) år kommer til at nærmest eksplodere med et endnu mere charmerende duft- og smagsunivers. Dybt imponerende!
Points: 93+.
Men der var jo også hvid Bourgogne på programmet denne dag i vinbaren..
Louis Jadot
Auxey-Duresses blanc 2020
Côte de Beaune
Bourgogne hvid
13,5% alkohol
Auxey-Duresses er nabo til selveste Meursault- og er dybt undervurderet- især Jadots Auxey!
Vinen har stuetemperatur. Men i stedet for at brokke mig, tænker jeg at det egentlig vil være interessant at se hvordan den opfører sig når den har stuetemperatur, så jeg går i gang med smagningen. Og det får et overraskende positivt resultat!!
Stadig en smule grøn i farven.
Diskrete flintede mineralske toner og en let citrus samt lidt fad i duften.
I munden nærmest lidt fedlig, men også syrlig. Fadet er ikke så tydeligt her, hvor den forfriskende livlige syre og mineraliteten liver op, samtidig med at vinen så til gengæld slutter af med en overraskende mild eftertone, hvor man måske havde ventet mere syre.
Vinen vil dog stadig være virkelig fremragende til en god citrus-domineret fiskeret eller klassiske østers naturel.
I forhold til sidst jeg smagte den samme vin i samme årgang, virker vinen nu mildere og lidt mere præget (og afbalanceret) af fadet.
Men det virker overraskende nok også til at den højere temperatur (vinen har stuetemperatur) faktisk løfter vinens charme-niveau! Det ser ud til at den sagtens kan serveres langt over de anbefalede temperaturer for Chardonnay.
Virkelig spændende at opdage. Men- uanset hvad temperatur, den serveres ved, så er det her en glimrende hvid Bourgogne og jeg synes, den er billig i forhold til sin kvalitet (plejer at koste under 300,- pr flaske hos Kjær & Sommerfeldt).
Points: 90.
Nå, men en dag i vinbaren uden en Bordeaux er vel ikke en rigtig dag i vinbaren, vel?.. 😄😄
Château La Garde 2017
Pessac-Léognan
Bordeaux rød
13,0% alkohol
Mørkerød til kanten.
Fyldige mørke og modne, eksplosive, dominerende og lækre solbær/blomme/brombærnoter, diskret ristet fad, herbes de provence krydderi og klassiske Graves-tobaksblad-indtryk, i den meget, meget store næse.
Mættende og insisterende. Synes faktisk også at jeg fanger lidt vanille i fad-indtrykket.
Vinen er både temmelig fyldig og meget elegant i sit udtryk.
Lang afslutning med lækre mørke frugtindtryk, fad og mild tobak- og meget mild tannin.
Tanninerne er umiddelbart svære at detektere, så man kan helt sikkert konkludere at de er i baggrunden i forhold til frugten og den heller ikke særligt tydelige syre, der dog er nok tilstede til at balancere vinen rigtigt flot. Totalindtrykket er meget imponerende og duft og smag minder mig rigtig meget om den ligeledes altid, selv i sin ungdom, meget imposante og udtryksfulde Château du Glana fra Saint Julien.
Points: 92+.
Omtalt i denne artikel:
Kjær & Sommerfeldt: www.kogs.dk
Maison Louis Jadot, Bourgogne: https://www.louisjadot.com/
Château La Garde, Pessac-Léognan, Bordeaux:
https://www.dourthe.com/entity/chateau-la-garde/